Inhoudsopgave
Hoe maak ik een mic melding?
MIC melding Als je een medicatiefout opmerkt, moet hiervan een melding gemaakt worden. In veel organisaties heet dit een MIC melding (melding incident cliënt). De meeste organisaties hebben afspraken over hoe die melding gedaan wordt en hoe je eventueel de collega erbij betrekt die de fout maakte.
Hoe alarmeren?
Alarmeren kan op diverse manieren:
- via de smartphone/ipad app (iOS & Android)
- en/of de online widget (geïnstalleerd op je computer of digibord)
- en/of een sensor (bijv. vanuit een BrandMeldInstallatie, watermelder, etc.)
- en/of een persoonlijke meldknop.
- maar ook via het noodnummer van de alarmcentrale.
Welke gegevens moet je altijd doorgeven bij een melding?
Zowel bij interne als externe meldingen moet meneen aantal items benoemen. De gegevens die gemeld (de meldregels) moeten worden zijn: Naam en telefoonnummer van de melder.
Wat is het incident in de zorgverlening?
Bij een incident dat nadelige gevolgen heeft of had kunnen hebben voor de cliënt maak je hiervan altijd een melding in het zorgdossier. Wanneer je kunt leren van een incident, omdat in de zorgverlening iets niet goed is gegaan, wordt het incident ook gemeld in het VIM-systeem.
Wat zijn de verplichtingen voor verpleeghuizen?
Verpleeghuizen zijn verplicht om ernstige incidenten te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Voor de inspectie zijn meldingen een belangrijke bron voor het toezicht. Meldingen kunnen een signaal zijn dat er een risico is op onveilige zorg. Maar meldingen zijn ook belangrijk als hulpmiddel voor zorgverleners om te kunnen leren.
Hoe regelt u de opname in het verpleeghuis?
Hoe regelt u de opname in het verpleeghuis? Als het thuis echt niet meer gaat, kunt u dat met uw huisarts of de wijkverpleegkundige bespreken. Eén van beiden kan dan een opname in het verpleeghuis aanvragen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) geeft daarna de indicatie af. In die indicatie staat precies hoeveel hulp en zorg er nodig is.
Wat is de indicatie voor een verpleeghuis?
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) geeft daarna de indicatie af. In die indicatie staat precies hoeveel hulp en zorg er nodig is. De indicaties voor ouderen in een verpleeghuis worden uitgedrukt in VV’s: Verpleging en Verzorging. Zo bestaat er een indicatie ‘VV Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging’.