Hoe maak je een kwalitatief onderzoek betrouwbaar?
5 tips voor de betrouwbaarheid van kwalitatief onderzoek
- Kwalitatief onderzoek: validiteit en betrouwbaarheid.
- Betrouwbaarheid kwalitatief onderzoek.
- Tip 1: zorg voor een representatieve steekproef.
- Tip 2: bewaak de objectiviteit.
- Tip 3: blijf kritisch tijdens het onderzoek.
- Tip 4: archiveer en analyseer de data goed.
Hoe verwerk je kwalitatieve gegevens?
Verwerken van kwalitatieve data
- Beschrijvend: een eerste beschrijvende analyse is door de (gegroepeerde) labels te tellen (frequentie). Vervolgens kun je de lading van deze labels bepalen (positief of negatief).
- Exploratief of verklarend: hier moet er gezocht worden naar verbanden tussen de verschillende labels.
Wat is kwalitatief?
Kwalitatief betekent oorspronkelijk: ‘de kwaliteit betreffend’, ‘als het om de kwaliteit gaat’. Dat is een neutrale betekenis: de kwaliteit kan goed, maar ook slecht zijn. Het woord dat weergeeft wát de kwaliteit was, komt erachter: kwalitatief hoogwaardig, kwalitatief teleurstellend, enz.
Hoe meet je validiteit?
Validiteit is de mate waarin je resultaten geldig zijn en overeenkomen met de werkelijkheid. De validiteit kan worden onderzocht door te bepalen of je daadwerkelijk hebt gemeten wat je wilde meten, bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar je onderzoeksopzet en meetinstrumenten.
Waar moet een goed onderzoek aan voldoen?
Wetenschappelijk onderzoek dient objectief van aard te zijn en dient te repliceren zijn. In totaal zijn er acht eigenschappen welke onderzoek wetenschappelijk maken: doelgerichtheid, striktheid, testbaarheid, repliceerbaarheid, precisie en betrouwbaarheid, objectiviteit, generaliseerbaarheid en de mate van eenvoud.
Wat is een kwalitatieve content analyse?
Een inhoudsanalyse of content-analyse bestaat uit de systematische analyse van een reeks teksten, die geschreven, gesproken of visueel kunnen zijn. Een inhoudsanalyse kan zowel kwantitatief (gericht op tellen en meten) als kwalitatief (gericht op interpreteren en begrijpen) van aard zijn.