Hoe maak je een zelfstandig naamwoord van een werkwoord?

Hoe maak je een zelfstandig naamwoord van een werkwoord?

Van een werkwoord kun je heel eenvoudig een zelfstandig naamwoord maken: zet er een lidwoord voor. Het spreken, het voetballen, het doorgaan zijn daarvan voorbeelden.

Hoe leg je uit wat een zelfstandig naamwoord is?

Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die ‘een zelfstandigheid’ aanduiden: huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie bijvoorbeeld. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden kunnen concrete zaken aanduiden, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, hout).

Wat is het verschil tussen een werkwoord en een zelfstandig naamwoord?

Een zelfstandig naamwoord is een woord waar je een lidwoord voor kan zetten. Zelfstandig naamwoorden worden gebruikt voor mensen, dingen, dieren en plaatsen. Een zelfstandig werkwoord is een werkwoord die aangeeft dat er wat gedaan wordt. Zelfstandig werkwoorden worden ook wel doe woorden genoemd.

Wat is een zelfstandig naamwoord en een bijvoeglijk naamwoord?

Het bijvoeglijk naamwoord: BNW Een bijvoeglijk naamwoord zegt iets over een zelfstandig naamwoord. Het bijvoeglijk naamwoord geeft een eigenschap of kenmerk van het zelfstandig naamwoord aan. Bijvoeglijk naamwoorden staan vaak voor een zelfstandig naamwoord.

Kan een werkwoord ook een zelfstandig naamwoord zijn?

Soms kom je een werkwoord tegen dat eigenlijk geen werkwoord is: het is een zelfstandig naamwoord, waarvoor je een lidwoord kunt plaatsen (het of een). In het Nederlands gebruiken we de infinitief als we een werkwoord als zelfstandig naamwoord laten functioneren. De infinitief is een het-woord.

Hoe kun je een zelfstandig naamwoord herkennen?

Een ZNW herken je aan de volgende eigenschappen: § je kunt er een lidwoord voorzetten (het boek, een boek); § je kunt het in het meervoud zetten (boek – boeken); § je kunt er een bijvoeglijk naamwoord voor zetten (het dikke boek).

Is wij een zelfstandig naamwoord?

Wij is in het Nederlands het persoonlijk voornaamwoord voor de eerste persoon meervoud in de onderwerpsvorm. De onbenadrukte (gereduceerde) vorm is we. De tegenhanger van deze twee vormen in de voorwerpsvorm is ons.

Wat is het substantief van deze werkwoorden?

Soms kom je een werkwoord tegen dat eigenlijk geen werkwoord is: het is een zelfstandig naamwoord, waarvoor je een lidwoord kunt plaatsen (het of een). In het Nederlands gebruiken we de infinitief als we een werkwoord als zelfstandig naamwoord laten functioneren.

Is de persoonsvorm altijd een zelfstandig naamwoord?

¡ Een koppelwerkwoord kan als enig werkwoord in een zin voorkomen. Het is dan altijd persoonsvorm. Ook een zww kan als enig werkwoord in een zin voorkomen. Een zelfstandig werkwoord kun je nooit weglaten.

Wat is een bijvoeglijk naamwoord groep 5?

Een bijvoeglijk naamwoord zegt iets over een zelfstandig naamwoord. Het geeft een eigenschap, kenmerk of toestand aan van een zelfstandig naamwoord.

Kan een bijvoeglijk naamwoord achter een zelfstandig naamwoord staan?

Een bijvoeglijk naamwoord staat soms ook achter een zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld: De nieuwe juf is leuk.

Is een naam ook een zelfstandig naamwoord?

Zowel soort- als eigennamen zijn dus zelfstandige naamwoorden. Dat eigennamen ook zelfstandige naamwoorden zijn, blijkt uit zinnen als ‘De Sanne van nu is de Sanne van toen niet meer’ en ‘Het Rotterdam van na de oorlog lijkt niet op het Rotterdam van daarvoor.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven