Inhoudsopgave
- 1 Hoe mag je iemand staande houden?
- 2 Wat voor bevoegdheid is staande houden?
- 3 Wat is het verschil tussen aanhouden en staande houden?
- 4 Welke bevoegdheden heeft een beveiliger volgens het Wetboek van Strafvordering?
- 5 Wat gebeurt er als je staande wordt gehouden?
- 6 Wat zijn je rechten als je staande wordt gehouden?
Hoe mag je iemand staande houden?
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen.
Wat voor bevoegdheid is staande houden?
Staande houden is de bevoegdheid van de politie om een verdachte naar zijn NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats, etc.) te vragen (art. 52 Wetboek van Strafvordering). Sinds de Wet op de Identificatieplicht kan iemand zijn naam niet meer verborgen houden, maar het opgeven van een adres mag nog steeds geweigerd worden.
Wat is het verschil tussen aanhouden en staande houden?
Dan spreken we van staandehouden. Na staandehouden, voor bijvoorbeeld een verkeersovertreding, krijgt u van de politie meestal een geldboete. Aanhouding gaat dus verder dan staandehouden. U wordt tijdelijk van uw vrijheid ‘beroofd’ en moet mee naar het bureau.
Waarom ben ik staande gehouden?
In de wet die gaat over verkeersboetes (de WAHV) staat dat een boete altijd moet worden opgelegd aan de bestuurder. Op zich logisch, degene die iets fout doet krijgt de boete. Om die reden moet de politie je staande houden. Ze kunnen dan bepalen wie de bestuurder is en hem/haar de boete geven.
Wie zijn bevoegd tot staande houden voor alle strafbare feiten?
Ingeval van ontdekking (van een strafbaar feit) op heterdaad, is iedereen (dus ook een burger) bevoegd de verdachte aan te houden.
Welke bevoegdheden heeft een beveiliger volgens het Wetboek van Strafvordering?
Wanneer een burger (beveiliger) met eigen ogen een strafbaar feit waarneemt (heterdaad) mag hij iemand aanhouden én vasthouden totdat de verdachte overgedragen kan worden aan de politie, of een andere opsporingsambtenaar. De politie moet hierbij onverwijld worden ingelicht.
Wat gebeurt er als je staande wordt gehouden?
Bij staande houden, dan word je op straat door de politie aangesproken op iets wat je fout deed (bijvoorbeeld niet stoppen voor rood licht). Je moet je dan identificeren (je ID-bewijs laten zien) en de agent kan je dan een waarschuwing geven of een bekeuring schrijven.
Wat zijn je rechten als je staande wordt gehouden?
Weet wat uw rechten zijn U heeft bijvoorbeeld recht op bijstand van een advocaat. Sinds 1 maart 2017 heeft een verdachte recht op bijstand van een advocaat voorafgaand en tijdens het politieverhoor. De politie mag u bij een verdenking van een ernstig feit iets langer vasthouden voor onderzoek dan vroeger.
Wat moet een beveiliger doen wanneer hij voorwerpen onder zich heeft genomen?
Degene die de verdachte aanhoudt of staande houdt, kan de voor inbeslagneming vatbare voorwerpen, die de verdachte bij zich heeft, in beslag nemen. Degene bij wie een voorwerp in beslag is genomen, krijgt een bewijs van ontvangst.