Inhoudsopgave
Hoe meet je uitlaatgassen?
Werking Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen.De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen.
Hoe krijg je een zwaarder geluid in de auto?
Veruit de goedkoopste oplossing voor meer geluid en vermogen is het verwijderen van onderdelen uit je uitlaatsysteem. Hoe minder obstakels in je uitlaatsysteem, hoe meer geluid en hoe beter de ‘flow’. Echter mag je in Nederland niet alles zomaar uit je uit je uitlaatsysteem slopen, oftewel straightpipen.
Waar moet een uitlaat aan voldoen?
1) Over de hele lengte moet de uitlaat gasdicht zijn. Met uitzondering van afwateringsgaatjes. 2) de uitlaat dient deugdelijk bevestigd zijn. 3) De uitlaat mag niet meer dan 2db geluid produceren dan de waarde in het voertuigreglement.
Wat gebeurt er als uitlaatgassen in een grotere ruimte komen?
Risico’s van uitlaatgassen Sommige gassen zoals stikstofoxiden zorgen voor irritatie van de luchtwegen en kunnen leiden tot misselijkheid. De aanwezigheid van koolmonoxide kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid en is bij hogere concentraties dodelijk.
Hoeveel CO mag een auto hebben?
Artikel 41 Koolmonoxidegehalte bij stationair toerental De uitlaatgassen van personenauto’s, bedrijfsauto’s en bussen met een verbrandingsmotor met elektrische ontsteking mogen bij stationair toerental en op bedrijfstemperatuur zijnde motor, niet meer koolmonoxide bevatten dan: 4.5 % vol.
Hoe ver mag een uitlaat uitsteken?
het geluid dat de uitlaat produceert mag niet meer zijn dan maximaal 2dB over het geluidsniveau dat in het kentekenbewijs vermeld staat.
Welk keurmerk moet een uitlaat hebben?
Een uitlaat in Nederland moet verplicht voorzien zijn van een E-keur. Dit is een Europees keurmerk. Wil je een uitlaat met een mooi/meer geluid dat vol klinkt en lekkere knallen geeft? Geen enkele uitlaat met E-keur heeft dat.
Wat zit er net voor de uitlaat?
Het roetfilter, ook wel partikelfilter genoemd, zit in de uitlaat net voor de katalysator en vangt de roetdeeltjes op die door de onvolledige verbranding van de diesel ontstaan. De afgevangen deeltjes in het filter worden regelmatig verbrand, om verstopping te voorkomen.