Hoe moet je je emoties uitschakelen?
Adem bewust en goed in en uit. Je erkent je emoties, staat er even bij stil en geeft ze ‘meer lucht’. Ze worden dan minder heftig en zijn beter ‘in de hand’ te houden. ‘Even diep zuchten’ is dus nog niet zo gek om je emoties te reguleren.
Waarom ben ik zo emotioneel?
Je emoties worden getriggerd… Hoe komt het dat we zo emotioneel worden? Het feit dat je emotioneel reageert op iets, wordt voor een groot deel verklaard doordat je geraakt bent in iets dat héél belangrijk is voor jou. Wat jij belangrijk vindt in het leven of werk, zijn jouw (onbewuste) waarden en daar leef jij naar.
Hoe ga je om met je gevoelens?
Als je jouw emoties niet de ruimte geeft om te uitten kan het zelfs zo zijn dat jouw angst eruit komt als boosheid, of je boosheid als verdriet….Gedachten over emoties
- Mindfulness. Pak momenten op de dag waarop je even stil gaat zitten.
- Muziek.
- Praten.
- Schrijven.
- Bewegen.
- Tekenen.
- Kijken.
Wat moet je doen als je verdrietig bent?
Praat erover als je je rot voelt En hoe ze jou kunnen helpen. Je kunt ook met andere mensen in je omgeving praten over je gevoelens, bijvoorbeeld vrienden of een oom of tante. Of misschien vind je het fijn om te praten of chatten met lotgenoten. Dat zijn kinderen die hetzelfde meemaken.
Hoe houd ik mijn emoties in bedwang?
Met deze 5 strategieën kun je je emoties onder controle houden.
- Laat ze eruit. Emoties willen blijven hangen. Soms moet je ze eruit gooien.
- Tel tot tien. Emoties zijn krachtig.
- Herken je grenzen. Emoties zijn gek op uitslovers.
- Praat tegen jezelf. Emoties zijn sluw.
- Bijtanken. Emoties spelen het spel niet eerlijk.
Wat gebeurt er als je te veel huilt?
Kortom: je lichaam reageert op een extreem positieve emotie met een negatieve. Bij huilen komen er ‘endorfinen’ vrij. Dit zijn hormonen die opvrolijken en de pijn verzachten. Huilen is dus eigenlijk heel mooi: je lichaam troost zichzelf.
Wat als je je gevoelens niet kunt uiten?
Een MOL-aanpak die zich specifiek richt op emoties is Focus op Sensaties (FOS): het je bewust openstellen voor pijnlijke emotionele gewaarwordingen. Er echt voor gaan zitten, gevoelens in het lichaam opmerken, toelaten en benoemen zonder iets te doen om het te veranderen. Kort gezegd: voelen + benoemen + niets doen.
Wat doe je als je het even niet meer ziet zitten?
Heb je het gevoel dat alles misgaat en je niet meer weet wat je moet doen? Als je het niet meer zit zitten is het goed om hulp te zoeken en het gesprek met iemand aan te gaan. Praten over dit soort gedachten kan helpen om ruimte in je hoofd te creëren en je wat meer rust te geven.