Inhoudsopgave
Hoe moet je sla zaaien?
Plant elke zaailing die je los kunt halen van het kluitje direct uit in de volle grond. Laat tussen de slazaailingen onderling 35 centimeter ruimte zodat ze genoeg ruimte hebben om een volwassen krop te worden. En geef elke plantje direct na het planten ruim water.
Hoe snel groeit sla?
Sla is een eenjarig gewas dat snel uitgroeit van zaadje tot volwaardige krop. Slechts weken zitten er tussen zaaien en oogsten; de gemiddelde groeiperiode bedraagt 35 tot 60 dagen.
Welke maand sla oogsten?
Sla oogsten Sla oogst je ongeveer vanaf half april tot en met oktober. De onderste bladeren van de krop zijn meestal niet zo mooi, die kun je laten zitten. De blaadjes daar vlak boven kun je wel weghalen. Als je het hart van de krop met rust laat, kan de plant gewoon doorgroeien.
Hoe verzorg je sla?
Sla houdt van vruchtbare grond. De plantjes hebben veel bladeren in verhouding tot een redelijk zwak wortelgestel en daarom moet de grond lekker los en vochtig zijn, maar zeker niet te nat. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad.
Hoe Verspeen Ik sla?
Pak het plantje aan de kiemblaadjes vast, de stengeltjes zijn nu nog te breekbaar. Met een stokje kun je voorzichtig langs het gekiemde plantje de aarde wat los maken. Ondertussen trek je voorzichtig aan de blaadjes het plantje omhoog. Voel je dat het nog tegen gehouden wordt, maak de aarde dan nog iets meer los.
Kun je sla binnen kweken?
Sla is een gewas dat verbazingwekkend gemakkelijk binnenshuis te kweken is. Het biedt een overvloedige oogst op korte termijn die slechts een minimum aan verzorging vereist: gewone potgrond, een beetje water en veel zon zijn de enige vereisten.
Hoe lang moet prei groeien?
Je kunt prei zaaien met tussenpauzen van januari tot april en preiplanten oogsten van eind augustus doorheen de winter tot februari. Zoals de meeste andere groenten, oogst je betere, mooiere preien in een zonnige positie met grond die propvol organisch materiaal, compost en humus zit.
Welke mest voor sla?
De standaard bemesting voor de kropslateelt is maximaal 1 kg/are stikstof en 2 kg/are kalium. Op zwaardere grond volstaat 1,5 kg Kalium. De hoeveelheid fosfor die nodig is, zal op grond die reeds lang organische mest krijgt wel voldoende hoog zijn.
Welke sla in de winter?
Welke soorten sla kun je zaaien in de winter?
- Rode Mosterdsla (ook wel Aziatische Pluksla of Ruby Streaks genaamd)
- Veldsla (Grote Noord-Hollandse of Elan)
- Winterpostelein.
- Mesclun orientale (oriental mix salade) bevat onder andere mosterdsla, Pak Soi en pluksla)
- Pluksla.
- Eikenblad sla.
- Bloedzuring (zeer mooi blad)
Hoe oogst je andijvie?
Oogsten en meteen eten! Als je direct gaat eten kun je de krop zo dicht mogelijk bij de grond met een mesje van de wortels afsnijden, maar als je haar later eet kun je beter met beide handen de krop vasthouden en haar zachtjes met wortel en al uit de grond trekken.
Hoe diep wortelt sla?
Bijna alle slasoorten groeien goed in potten. Omdat hun ondiepe wortels geen diepe grond nodig hebben, doen ze het het beste in brede en ondiepe containers. De pot moet voldoende drainagegaten in de bodem hebben en minstens 15 cm diep zijn.
Heeft sla zon nodig?
Zorg er wel voor dat de grond niet te vochtig is. Daarnaast heeft sla zonlicht nodig, maar een te felle zon kan de plant niet hebben. In het voor- en najaar is een zonnige plek prima, maar in de zomer kun je beter zorgen voor wat schaduw.