Hoe moeten de knoppen in de meterkast staan?

Hoe moeten de knoppen in de meterkast staan?

Staat er in de groepenkast een knop naar beneden? Dan is de beveiliging uitgeschakeld. Schakel de knop/uitgeschakelde groep weer in door deze omhoog te duwen. Schakelt de beveiliging zichzelf opnieuw uit, laat de groep dan uitgeschakeld.

Hoeveel groepen in een meterkast?

Groepenkasten in oudere woningen zijn meestal voorzien van 3 tot 6 groepen, maar bij nieuwbouw zijn 10 tot 12 groepen ook niet vreemd. Dit vanwege het toenemende aantal elektrische apparaten in huis en dus de toenemende vraag naar vermogen.

Hoe zit een meterkast in elkaar?

De traditionele groepenkast is voorzien van stoppen (smeltzekeringen) en een aardlek schakelaar. Met de knoppen boven de zekeringen (stoppen) zijn de groepen afzonderlijk in- en uit te schakelen. De aardlek treed in werking bij storing, kortsluiting of overbelasting.

Wat vind je in de meterkast?

De meterkast is de technische ruimte in een woning/pand waar diverse meters zijn opgesteld. Ook kunnen voor de verschillende leveringen, zoals van gas en elektriciteit, meerdere meterkasten aanwezig zijn. In sommige gebieden is het ook toegestaan om de meterkast voor gas aan de buitenkant van een woning te plaatsen.

Waarom groepen in meterkast?

Verschillende groepen in de meterkast zijn nodig om kortsluiting door overbelasting te voorkomen. Huishoudelijke apparaten die veel stroom nodig hebben, hebben zoals boven beschreven een aparte groep nodig. Als er te veel apparaten op één groepenkast zit dan kan de stop doorslaan.

Waar staat de meterkast?

De meterkast is de ruimte waarin normaal gesproken alle aansluitingen en meters bevinden. Dus zowel de gasmeter, watermeter, wifi, telefoon, glasvezel, CAI als de groepenkast (het energieverdeelsysteem). Deze mag bij woningen maximaal 3 meter van de voordeur bevinden.

Hoeveel groepen kunnen er op 1 fase?

Het aantal groepen in een 1 fase groepenkast is maximaal 12 groepen. Jouw type aansluiting kun je bijvoorbeeld nazien op de kilowattuurmeter. Vaak staat op de meter of het een 1 fase of een 3-fase meter betreft. Ook staat het type aansluiting op het jaaroverzicht van het energiebedrijf.

Hoeveel groepen kunnen er op een aardlekschakelaar?

Bij huisinstallaties mogen maximaal vier groepen achter één aardlekschakelaar zijn aangesloten. Een hoofdschakelaar is verplicht in woningen waarvan de bouwvergunning na 1 september 2005 is afgegeven en bij installaties die na deze datum significant zijn gewijzigd.

Hoe werkt de meterkast?

Wat is de groepenkast?

Elk huis heeft een groepenkast. De groepenkast maakt een verdeling van de stroom tussen de verschillende groepen. Elke groep in het een huis of pand is verantwoordelijk voor een deel van uw stroomvoorziening. Vaak heeft de keuken en wasmachine een eigen groep.

Wat is de grootte van een meterkast?

De grootte van de meterkast. Iedere woning dient voorzien te zijn van een meterkast, maar niet iedere ruimte heeft dezelfde afmetingen. Dit is ook niet verplicht. De ruimte dient echter wel voorzien te zijn van minimale afmetingen. Deze afmetingen zijn als volgt: Hoogte: 240 centimeter; Breedte: 75 centimeter; Diepte: 31 centimeter

Wat is een meterkast of meterruimte?

Iedere woning of pand heeft een meterkast of meterruimte. Formeel heet de meterkast tegenwoordig meterruimte. De reden hiervoor is dat de tegenwoordige meterkast eigenlijk geen kast meer is en er ook niet meer zo uitziet. In het bouwbesluit 2012 staat exact aangeven hoe een meterruimte er uit moet zien.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven