Hoe noem je het ABN tegenwoordig?

Hoe noem je het ABN tegenwoordig?

De standaardtaal. De officiële vorm van het Nederlands is het Standaardnederlands of Algemeen Nederlands (AN). Voorheen heette dit Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), maar deze term heeft tegenwoordig niet de voorkeur.

Hoe noem je correct Nederlands?

Het woord Standaardnederlands staat zo (en niet als bijvoorbeeld Standaard-Nederlands, standaard-Nederlands of standaardnederlands) in het Groene Boekje. Met name officiële instanties, waaronder overigens soms ook de Taalunie, schrijven ook standaard Nederlands (met een spatie).

Is ABN afgeschaft?

Ja, ABN is AN geworden. Dit is rond 1970 gebeurd, maar nu wordt ook de term AN (Algemeen Nederlands) niet meer gebruikt. De Taalunie spreekt ook van de Nederlandse standaardtaal. Tot de jaren zeventig werd officieel de benaming ABN gebruikt, de afkorting van Algemeen Beschaafd Nederlands.

Is jongerentaal tussentaal?

Zodra die een naam krijgen (regionale taal, groepstaal, jongerentaal, ’tussentaal’, ‘Poldernederlands’, ‘straattaal’), worden ze meteen als verschillend van de standaardtaal gepresenteerd.

Welk dialect staat het dichtst bij het an?

‘De dialecten die het dichtst bij het Oude Nederlands staan, zijn het West-Vlaams en het Limburgs, maar het Antwerps en het Brabants hebben dichter bij de wieg gestaan van het AN. Als je een rondvraag houdt over appreciatie van dialecten, dan wijst iedereen naar de provincies West-Vlaanderen en Limburg.

Welk dialect is ABN?

Taalkundig gezien is er geen enkel verschil tussen een taal en een dialect. Het ABN (onze standaardtaal) is eigenlijk niet veel anders dan een Hollands dialect. Het heeft ooit alleen de status gekregen van algemene Nederlandse omgangstaal en dat is de reden waarom het een ’taal’ heet.

Welke stad praat het meest ABN?

Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven