Hoe noem je het proces van wijnmaken?
Het proces wordt vinificatie genoemd en het bestaat uit een aantal stappen: van druiven plukken, tot ze persen om tenslotte de wijn te klaren en bottelen. Hoe wijn maken exact verloopt, vertellen we je hieronder.
Hoe heet de eerste gisting wijn?
Alcoholische vergisting De gisten welke van nature aanwezig zijn veranderd de suikers in het sap om in alcohol, deze gisting duurt ongeveer 10 dagen. Na deze gisting kan je spreken over wijn. De eerste techniek gebruik je bij een jonge witte wijn die snel op smaak is.
Wat is gisten wijn?
Voor elke wijn is fermentatie nodig, een natuurlijke proces waarbij suiker uit de most, in de vorm van glucose en fructose, omgezet wordt in alcohol en kooldioxide. Dit proces wordt veroorzaakt door wijngistcellen. Deze kleine micro-organismen zetten de natuurlijke druivensuikers om in alcohol en koolstofdioxide.
Wat gebeurt er tijdens vinificatie?
De druiven worden geperst en van alle vaste stoffen ontdaan door bezinken, filteren of centrifugeren. De schillen maken geen deel uit van de most. Het sap mag niet in aanraking komen met zuurstof wegens het gevaar van oxidatie.
Wat betekent gevinifieerd?
Vinificatie is het woord waarmee men het gehele proces bedoelt om van een druif tot een fles wijn te komen. Dit heeft een erg lange traditie, al zijn er door nieuwe technieken ook veranderingen gekomen in de wijze waarop wijnmakers het vinificatieproces doorlopen.
Wat ontstaat er tijdens de eerste vergisting van wijn?
Bij de eerste gisting (of alcoholische vergisting) worden de suikers door de gist omgezet in alcohol. Door zo nodig te koelen wordt een ideale temperatuur van 20 à 30 graden behouden (boven 32 graden sterven de gistcellen).
Wat is de eerste activiteit van het vinificatieproces?
De gisting of het fermentatieproces Gedurende de eerste gisting worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuurgassen. Bij het maken van witte wijn wordt soms een koude pre-fermentatie toegepast: de druiven worden gekneusd en de schillen worden tussen 4 à 24 uur in contact gebracht met de most.