Hoe noem je het toevoegen van zand langs de kust?

Hoe noem je het toevoegen van zand langs de kust?

Bij een strandsuppletie wordt het zand door een sleephopperzuiger via een pijpleiding naar het strand gepompt. Bulldozers verdelen het zand verder over het strand. Deze techniek wordt in Nederland toegepast sinds 1979. Bij een vooroeversuppletie wordt het zand in de vooroever gestort.

Waarom wordt in Nederland zandsuppletie toegepast?

Sinds 1990 worden in Nederland met zandsuppleties toegepast om de kustlijn op zijn plaats te houden, en het zandvolume in het kustfundament aan te vullen. Dit gebeurt in het landelijke programma Kustlijnzorg van Rijkswaterstaat.

Wat is het verschil tussen zandsuppletie en Zandmotor?

Elk jaar voert de zee zand weg van de Nederlandse kust. Rijkswaterstaat vult dat om de vijf jaar aan met zandstort (zandsuppletie) op het strand en voor de kust. Met de aanleg van de Zandmotor, een schiereiland voor de kust van Ter Heijde, onderzoeken we of de natuur het zand voor ons langs de kust kan verspreiden.

Wat is een zandsuppletie?

Bij een strandsuppletie zuigt een sleephopper zand op uit de Noordzee en brengt het via een pijpleiding naar het strand. Dit om het strand tegen erosie te beschermen.

Waarom vooroeversuppletie?

Het zand ligt als een zandbank op de zeebodem vlak voor de kust. Deze zandbank breekt de golven en het zand drijft langzaam naar de kust, waardoor deze vooroeversuppletie ter hoogwaterbescherming het meest aansluit bij natuurlijke processen in een deltasysteem.

Hoe worden de duinen in Nederland verstevigd?

Tijdens stormen kunnen stranden verdwijnen, maar kan juist ook zand vanuit zee richting het strand worden aangevoerd. Waar met het oog op een sterke kustverdediging te veel standzand verdwijnt, of waar bij storm stukken duin zijn afgeslagen, wordt de laatste decennia zand opgespoten.

Wat doet de Zandmotor?

Zandmotor is een kunstmatig schiereiland voor de kust van 128 ha. Dit schiereiland zorgt ervoor dat de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen op natuurlijke wijze aangroeit. De nieuw gevormde kust beschermt ons land tegen de zeespiegelstijging.

Wie beheert het strand?

Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn de waterbeheerders in Nederland. Zij zorgen er onder meer voor dat er voldoende water is. En dat het land is beschermd tegen overstromingen. Daarnaast zijn ook provincies, gemeenten en drinkwaterbedrijven betrokken bij het waterbeheer.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven