Hoe onderhoud je varens in de tuin?

Hoe onderhoud je varens in de tuin?

Geef je varens op een droge plek het eerste jaar regelmatig water, daarna heb je er geen omkijken meer naar. Laat het afgestorven loof na de winter liggen, dat zorgt voor een natuurlijk mulchlaagje. Bij wintergroene varens knip je in de lente, voor het ontrollen van de knoppen, het loof voorzichtig af.

Hoe vaak moet je varens water geven?

De varen is op z’n best als hij in een licht vochtige grond staat, waardoor de plant dus regelmatig water nodig heeft. Om deze grond licht vochtig te houden is het soms nodig om 2 tot 3 keer per week een scheutje water toe te dienen. Let er wel op dat de grond niet te vochtig wordt.

Kun je varens splitsen?

Om een varen te vermeerderen kun je hem het beste scheuren. Veel andere varens hebben een brede wortelkluit en hun bladeren groeien op meerdere plekken omhoog. Om de plant te scheuren haal je hem eerst uit de pot. Bedenk eerst in hoeveel stukken je je varen wilt verdelen en scheur hem dan voorzichtig uit elkaar.

Welke varens kunnen buiten?

Wintergroene varens

  • Polypodium vulgare. Wintergroene varens.
  • Blechnum spicant. De bekende Blechnum spicant ook wel dubbelvaren genoemd is ook geheel wintergroen en heeft een nette, opgaande groeiwijze.
  • Polystichum polyblepharum.
  • Polystichum setiferum.
  • Dryopteris filix-mas.
  • Matteuccia strutiopteris.

Welke varens woekeren niet?

Japanse regenboogvaren Ze houden van een goed doorlaatbare, humusrijke, zuur tot licht alkalische, normale tot vochtige grond. Ze zijn goed winterhard en geschikt voor onderbeplanting met diepe schaduw. Het is een kruipende soort, dus hou in de gaten da ze niet gaan woekeren.

Kun je Heide splitsen?

Heide (Ericaceae) kunt u splitsen in zomerheide (Calluna) en winterheide (Erica). Zoals de naam al aangeeft, bloeit zomerheide van de zomer tot in het najaar. Winterheide zorgt in de winter voor wat kleur in de tuin. Dus als u het goed combineert heeft u het hele jaar plezier van uw heidetuin!

Welke varens woekeren?

Mannetjesvaren. Dryopteris filix-mas. Lijkt op wijfjesvaren, maar is wat grover van structuur.

  • Bekervaren. Ook wel trechtervaren, europese struisvaren. Matteuccia struthiopteris.
  • Bolletjesvaren. Onoclea sensibilis. Mooie, sterk woekerende varen die wat zijn ver-schijnìngsvorm betreft nogal afwijkt van andere soorten.
  • Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

    Terug naar boven