Hoe ontstaat een magneetveld?

Hoe ontstaat een magneetveld?

Een magnetisch veld wordt geproduceerd door de bewegende elektrische ladingen, en wordt daarom ook wel elektrodynamisch veld genoemd. In een magneet bijvoorbeeld wordt het veld veroorzaakt door de bewegingen van de elektronen in het materiaal.

Waar komt de magneet vandaan?

Oorspronkelijk werden permanente magneten van staal gemaakt, tegenwoordig bestaan er allerlei legeringen zoals Alnico die voor dit doel uitermate geschikt zijn, zoals legeringen van ijzer, nikkel en kobalt waaraan nog enig aluminium, mangaan en koper wordt toegevoegd, of ook keramische stoffen zoals bariumoxide en …

Hoe ontstaat aardmagnetisme?

Het aardmagnetisch veld ontstaat door een mengsel van vloeibaar ijzer en nikkel in de buitenkern van de aarde. Doordat de aarde draait, beweegt deze vloeistof om de vaste kern heen, waardoor een magneetveld ontstaat. Het magneetveld beschermt de planeet tegen de ioniserende straling van de zonnewind.

Hoe ontstaat een Zelfinductiespanning?

De zo ontstane inductiespanning kan zo heftig en groot zijn, dat de lucht tussen de contacten van de schakelaar wordt geïoniseerd en een vlamboog of een vonk ontstaat. Wordt de energie van de spoel overgedragen op de vlamboog, of opgeslagen in de parasitaire capaciteit van de spoel zelf, dan neemt de stroom af.

Wat maakt metaal magnetisch?

IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.

Wat maakt ijzer magnetisch?

IJzer kan worden gemagnetiseerd door het materiaal in een magnetisch veld te plaatsen, bijvoorbeeld opgewekt door een solenoïde, een spoel van geleidende draad waardoor een elektrische gelijkstroom loopt. De ene kant van een magneet heet noordpool, de andere zuidpool.

Waar zit een magneet in?

Je vindt magneten in heel wat toestellen om je heen: in elke dynamo of alternator (van je fiets, in de auto, maar ook van de windmolen of de elektriciteitscentrale…). Vrijwel elke luidspreker bevat een magneet en ook een groot deel van de microfoons.

Wat is de weerstand tegen de magnetiseren?

Bij alle magneten neemt de magneetkracht af bij het verhogen van de temperatuur. Sommige materialen hebben hier meer last van dan andere. De weerstand tegen demagnetiseren neemt over het algemeen af bij verhogen van de temperatuur. Uitzondering is ferriet, waarbij de weerstand tegen demagnetiseren juist afneemt bij het verlagen van de temperatuur.

Wat is een magnetisch materiaal?

Wanneer men in het normale spraakgebruik zegt dat een materiaal magnetisch is, bedoelt men meestal dat het ferromagnetisch (of soms ferrimagnetisch) gedrag vertoont. De krachten die bij dia- en paramagnetisch gedrag optreden, zijn veel kleiner en bij dit gedrag vertoont het materiaal geen eigen spontaan magnetisch veld.

Wat is een ferromagnetisme?

De bekendste vorm van magnetisme is ferromagnetisme dat zoals de naam al aangeeft kan worden opgewekt in ijzer, en daarnaast in een aantal andere metalen en in een groot aantal legeringen. Er zijn vier ferromagnetische elementen, namelijk ijzer, nikkel, kobalt, gadolinium. Neodymium en dysprosium zijn bij zeer lage temperaturen ferromagnetisch.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven