Hoe ontstaat en vulkaan?
Een vulkaan is een gat in de aardbodem waar magma vanuit het binnenste van de aarde ontsnapt. Als er te veel magma onder de aardkorst zit, ontstaat er een nieuwe vulkaan of barst er een bestaande vulkaan uit om de druk onder de grond weer in balans te brengen.
Hoe ontstaat en werkt een vulkaan?
Een vulkaan ontstaat als er veel druk vanuit het magma op de aardkorst staat. Als er dan een zwakke plek in de aardkorst zit, spuit de magma eruit. Als de druk eraf is, stolt ook de magma in de vulkaanopening of krater. Dan wordt langzaam de druk in de magmahaard weer groter en ontstaat er weer een nieuwe uitbarsting.
Wanneer gaat een vulkaan uitbarsten?
De grond rondom een vulkaan gaat voor en tijdens een uitbarsting trillen. De seismograaf meet deze trillingen en vulkanologen kunnen hiervan opmerken dat een vulkaan uit dreigt te barsten. Gasmeters. Aan de hand van gasmeters kunnen vulkanologen meten of de gas die uit een vulkaan komt verandert. De samenstelling van het gas van een vulkaan is
Wat kan een vulkaan er anders uitzien?
Ze kunnen er ook heel anders uitzien: als gewone scheuren in de grond of als ronde meertjes met helder water. Eigenlijk is een vulkaan alleen maar een gat of een scheur in de grond, waar gloeiend vloeibaar gesteente en gas uit komt. Dit vloeibare gesteente heet lava.
Wat komt het woord vulkaan van?
Het woord vulkaan komt van Vulcano, een eilandje boven Sicilië. De Romeinen geloofden dat de god Vulcanus daar leefde en wapens maakte voor de goden. Zij dachten dat de vulkaanuitbarstingen de vonken waren van het vuur waarin hij zijn wapens smeedde. Soms stroomt er lava uit.
Waar zijn vulkaanen te vinden?
Vulkanen zijn dan ook te vinden aan de randen van deze tektonische platen. Juist hier komen ze voor, omdat de magma daar de aardkorst kan bereiken. Vulkanen komen niet altijd voor aan de randen van tektonische platen. Wanneer een vulkaan midden op een tektonische plaat ontstaat, noem je het een hotspot.