Inhoudsopgave
Hoe ontstaat Hypertrofisch litteken?
Een hypertrofisch litteken is een verheven litteken, een verdikking door een overschot aan bindweefselcellen. Het is onderhuids littekenweefsel dat zich aan de oppervlakte uit als een streng op de huid. Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening.
Hoe weet je of je een litteken krijgt?
In het begin is een litteken meestal rood. Het litteken kan rood, donkerrood of bij een donkerdere huid zelfs bruin zijn. Hoe lang een litteken rood blijft, hangt af van het genezingsproces. Bij grote wonden kan dit wat langer duren terwijl dit bij kleine wonden wat sneller wegtrekt.
Hoe gaan littekens het snelst weg?
Masseer je huid rond de wond door rondjes te maken. Het masseren van littekenweefsel bevordert de bloedtoevoer, waardoor de genezing uiteindelijk sneller kan gaan. Goede stoffen (collageen) zullen de wond namelijk sneller bereiken door de betere bloedtoevoer. Dit bevordert het herstel van een litteken na de operatie.
Wat te doen tegen een litteken?
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Waaruit bestaat een litteken?
Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte bestaat uit bindweefsel (collageen). Als alleen de opperhuid wordt beschadigd, geneest dit meestal snel en krijg je geen litteken. Bij diepere beschadiging wordt de kans op een litteken steeds groter naarmate de genezing van de huid langer duurt.
Kunnen littekens groeien?
Factoren die van invloed zijn op littekenvorming: De wondgenezing duurt langer bij de oudere huid. De jongere huid echter, geneest sneller, maar heeft daarbij ook de kans om teveel “nieuw huid” te vormen; hierdoor kunnen er grotere en dikkere littekens ontstaan.
Kan een litteken jeuken?
Oorzaak van de plotselinge jeuk Verse littekens jeuken omdat je lichaam bezig is om je huid te herstellen. Dat veroorzaakt jeuk. Een tekort aan vocht speelt dan meestal ook mee; beschadigde huid heeft moeite voldoende water vast te houden. Dezelfde factoren spelen mee als je litteken na jaren weer begint te jeuken.
Hoe lang doet een litteken pijn?
Patiënten met littekenpijn hebben vaak de typische verschijnselen van een neuropathische pijn (zenuwpijn). Er is sprake van continue pijn, afgewisseld met aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken. De klachten kunnen enkele maanden na een operatie ontstaan.