Inhoudsopgave
Hoe oud word je met Sikkelcel?
Over het algemeen zeggen we dat de levensverwachting van mensen met sikkelcelziekte door de gezondheidsproblemen korter is dan van mensen zonder de ziekte. De levensverwachting van patiënten met homozygote HbSS sikkelcelziekteligt tussen de 40 en 50 jaar.
Wat is het gevolg van sikkelcelziekte?
Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte van het bloed. De rode bloedcellen kunnen zuurstof moeilijker vervoeren en leven korter. Mogelijke klachten zijn geelzucht, moe, bleek of kortademig zijn, koorts en pijn. Door ontstekingen, weinig drinken en veel inspanning kunnen de klachten heel erg worden (sikkelcelcrisis).
Wie krijgt sikkelcelziekte?
Oorzaken Sikkelcelziekte Sikkelcelziekte is een recessieve genetische ziekte. Dit betekent dat alleen mensen de ziekte krijgen als ze van beide ouders het zieke gen hebben geërfd. Mensen met maar één ziek gen zijn drager, maar kunnen dat zieke gen dan wel weer doorgeven aan hun kinderen.
Hoeveel mensen hebben sikkelcelanemie?
Het totaal aantal mensen met sikkelcelziekte in Nederland wordt geschat op 2000. Hiervan is de helft kind. Per jaar komen er 60 tot 80 nieuwe patiënten in Nederland bij. In Nederland wordt je, wegens de ernst van de ziekte, direct na de geboorte getest op de ziekte door de landelijke hielprikscreening.
Waar komt sikkelcelanemie het meest voor?
In Nederland worden per jaar ongeveer 40 tot 60 kinderen geboren met sikkelcelziekte. Sikkelcelziekte komt vooral voor bij mensen van wie de voorouders uit tropische en subtropische landen komen, of uit landen rond de Middellandse Zee. Het gaat om landen waar malaria voorkomt of waar malaria vroeger voorkwam.
Waarom pijn bij sikkelcelziekte?
Kenmerkend voor sikkelcelziekte zijn de pijnaanvallen die kunnen optreden. Door de afwijkende vorm van de sikkelcellen, hebben de rode bloedcellen de neiging samen te klonteren. Deze klonters blokkeren de bloedstroom en kunnen door het zuurstofgebrek dat optreedt in de weefsels, pijnaanvallen veroorzaken.
Is sikkelcelziekte hetzelfde als thalassemie?
Sikkelcelziekte en Thalassemie zijn erfelijke bloedziekten. Onze erfelijke aanleg zit in onze genen. Van (bijna) elk gen heeft ieder mens twee exemplaren: één gekregen van vader en één van moeder. Deze twee genen vormen samen een paar.
Hoe vaak komt sikkelcelziekte voor?
In Nederland worden per jaar ongeveer 40 tot 60 kinderen geboren met sikkelcelziekte. Sikkelcelziekte komt vooral voor bij mensen van wie de voorouders uit tropische en subtropische landen komen, of uit landen rond de Middellandse Zee.
Welke delen ontvangt iemand met sikkelcelanemie?
Het zijn recessieve erfelijke aandoeningen: men erft het van beide ouders. Als iemand het gen van één ouder heeft gekregen (heterozygoot is), is diegene drager van het gen, maar heeft zelf meestal weinig klachten of symptomen.