Hoe schrijf je de windrichtingen?

Hoe schrijf je de windrichtingen?

Windrichtingen krijgen normaal gesproken een kleine letter: west, westen, zuidoost, zuidoosten, enz. Maar als een windrichting deel uitmaakt van een aardrijkskundige naam, krijgen de windrichting én de naam een hoofdletter, en tussen die twee delen komt een streepje.

Is Westers met een hoofdletter?

De afleidingen westers en westelijk worden met een kleine letter geschreven, tenzij ze deel uitmaken van een eigennaam. In de westerse wereld is rokerslong de derde doodsoorzaak. De westerse landen zullen de sancties versoepelen. De Bijbel ligt mee aan de oorsprong van de westerse beschaving.

Hoe schrijf je het Hoge Noorden?

‘Hé Sorgdrager,’ zie ik u denken, ‘de namen van windstreken schrijven we met een kleine letter! ‘ Ja, dat klopt maar als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen, gebruiken we een hoofdletter. Dus: ‘Het hoge Noorden begint ten noorden van Groningen.

Wat is het verschil tussen windrichting en windstreek?

Een windrichting, windstreek, kompasstreek of hemelstreek is 1/32e deel van de kompasroos en komt overeen met 11,25°. Het wordt gebruikt voor het globaal aangeven van de richting van waaruit de wind komt. Deze windstreken zijn te combineren, zo ligt noordoost precies tussen noord en oost. …

Hoe schrijf je Rotterdam Zuid?

Rotterdam-Zuid telt, met de gebieden Charlois, Feijenoord en IJsselmonde circa 240.000 inwoners.

Hoe schrijf je Zuid Italie?

In samengestelde aardrijkskundige namen schrijven we Zuid- met een hoofdletter: Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Zuid-Korea, Zuid-Italië.

Is Suikerfeest met een hoofdletter?

Namen van feestdagen, (religieuze) feesten en gedenkdagen krijgen namelijk een hoofdletter. Andere voorbeelden zijn: Pasen, Kerstmis, Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka, Moederdag en Nieuwjaar. Het officiële Werelddierendag heeft wel een hoofdletter, maar het ‘informele’ dierendag niet.

Is het noorden met hoofdletter?

Noorden, Oosten, Zuiden of Westen wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd. De betekenis is afhankelijk van de context. Noorden, Oosten, Zuiden en Westen krijgen ook een hoofdletter in een aantal vaste combinaties. In samengestelde aardrijkskundige namen schrijven we namen van windstreken met een hoofdletter.

Hoe schrijf je Zuidwest?

Namen van windstreken krijgen ook een hoofdletter als ze deel uitmaken van de aardrijkskundige naam. We schrijven dus: Zuidwest-Den Haag en Den Haag-Zuidwest, Oost-Vlaanderen, West-Europa enzovoort.

Wat is windrichting ZW?

Bij een oostenwind komt de wind uit het oosten en waait in de richting van het westen. De wind kan dan vandaan komen uit het noordnoordoosten (NNO), oostnoordoosten (ONO), oostzuidoosten (OZO), zuidzuidoosten (ZZO), zuidzuidwesten (ZZW), westzuidwesten (WZW), westnoordwesten(WNW) en uit het noordnoordwesten (NNW).

Wat is een windrichting?

Noord, zuid, west, oost De windrichting is dus de richting waar de wind vandaan komt. Als de wind uit het westen komt, heb je dus westenwind. De wind waait dan van het westen naar het oosten. Wind kan vanuit het noorden, zuiden, westen of oosten komen.

Hoe schrijf je windstreken?

In samengestelde aardrijkskundige namen schrijven we namen van windstreken met een hoofdletter. De afleidingen noords, noordelijk, oosters, oostelijk, westers, westelijk, zuiders en zuidelijk worden met een kleine letter geschreven, tenzij ze deel uitmaken van een eigennaam.

Is directeur met een hoofdletter?

De correcte spelling is algemeen directeur, met kleine letters. Functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we met een kleine letter. De algemeen directeur van de hogeschool is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding.

Hoe schrijf je de windrichtingen?

Hoe schrijf je de windrichtingen?

Windrichtingen krijgen normaal gesproken een kleine letter: west, westen, zuidoost, zuidoosten, enz. Maar als een windrichting deel uitmaakt van een aardrijkskundige naam, krijgen de windrichting én de naam een hoofdletter, en tussen die twee delen komt een streepje.

Waar moet je hoofdletters gebruiken?

Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van eigennamen en eigennamen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.

Is Friesland met hoofdletter?

Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter. Deze regel geldt voor plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld voor bergen, rivieren, woestijnen, hemellichamen.

Is het oosten met hoofdletter?

We schrijven Oosten met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Het Oosten wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd. De betekenis is afhankelijk van de context.

Hoe schrijf je Rotterdam Zuid?

Rotterdam-Zuid omvat het gedeelte van Rotterdam, dat ten zuiden van de Nieuwe Maas ligt. Rotterdam-Zuid telt, met de gebieden Charlois, Feijenoord en IJsselmonde circa 240.000 inwoners.

Hoe schrijf je het Verre Oosten?

Een windrichting heeft alleen een hoofdletter als onderdeel van een aardrijkskundige naam (Oost-Duitsland), of als ze zelf als een eigennaam gebruikt wordt (het Verre Oosten).

Welke dingen schrijf je met een hoofdletter?

Regel 1: Het eerste woord van een zin krijgt een hoofdletter. Als de zin met een apostrof of ander teken begint, krijgt het tweede woord een hoofdletter. Regel 2: Personen en zaken die als heilig worden beschouwd, krijgen een hoofdletter. het Koninkrijk Gods.

Is Korenbloem met hoofdletter?

Dier-, plant- en fruitnamen zijn soortnamen en krijgen in de regel geen hoofdletter. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om de naam van een familie (eenhoevigen, leliefamilie), een geslacht (paard, tulp) of een soort (ezel, bostulp).

Is buitenland met een hoofdletter?

Aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter; de Leidraad spreekt van “plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld (…) bergen, rivieren, woestijnen”. Het geldt ook voor hemellichamen.

Is Nederland met hoofdletter?

Afleidingen en samenstellingen met aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Dat geldt ook voor namen van talen en de verbogen vormen daarvan (Nederlands, de Nederlandse taal), alsook voor de samenstellingen die hiermee worden gevormd (Nederlandstalig, Nederlandssprekend, Middelnederlands, Vroegnieuwnederlands).

Is middeleeuwen met een hoofdletter?

De correcte spelling is middeleeuwen. Namen van historische, geologische en andere periodes schrijven we klein. In gespecialiseerde publicaties, zoals wetenschappelijke artikels en historische naslagwerken, kunnen zulke namen wel een hoofdletter krijgen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven