Inhoudsopgave
- 1 Hoe schrijf je een motie gemeenteraad?
- 2 Wat is een motie vreemd aan de orde van de dag?
- 3 Wat is een interpellatiedebat gemeenteraad?
- 4 Wat is een amendement gemeenteraad?
- 5 Hoe stel ik een motie van wantrouwen in?
- 6 Wat zijn de gevolgen van een motie van afkeuring?
- 7 Wat wordt bedoeld met het vragenrecht?
- 8 Wat is de functie van een raadslid?
Hoe schrijf je een motie gemeenteraad?
Procedure
- De motie moet betrekking hebben op een onderwerp of voorstel dat op dat moment in de vergadering aan de orde is.
- De behandeling van de motie vindt plaats tegelijk met de beraadslaging over het desbetreffende onderwerp.
- Een motie wordt aangeduid met de naam van de indiener(s).
Wat is een motie vreemd aan de orde van de dag?
Een motie is een uitspraak van de raad over een onderwerp dat op de agenda staat. Als de motie gaat over een onderwerp dat niet op de agenda van de raad staat, dan heet het een motie vreemd aan de orde van de dag. Meestal gaat het dan om een actueel onderwerp.
Hoe motie schrijven?
Moties kunnen mondeling en schriftelijk worden ingediend, tenzij de vergadering zelf vormvereisten aan een motie verbindt. In de Nederlandse vergadercultuur zijn moties meestal schriftelijk en beginnen moties over het algemeen met De Kamer of De Raad gehoord de beraadslaging.
Wat is een interpellatiedebat gemeenteraad?
De gemeenteraad bepaalt in hoofdlijnen het gemeentebeleid en controleert of het college het beleid goed uitvoert. Dat heet dan interpelleren. Met een interpellatie kan een raadslid inlichtingen van het college of de burgemeester vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat.
Wat is een amendement gemeenteraad?
Dat doet de raad door het indienen van een amendement. Een amendement is een voorstel tot wijziging van een ontwerpbesluit. Als de meerderheid van de raad voor het amendement stemt, wordt het oorspronkelijke ontwerpvoorstel gewijzigd.
Welke 3 rechten heeft de Tweede Kamer?
Taken en rechten
- Budgetrecht.
- Onderzoek- en enquêterecht.
- Recht om moties in te dienen.
- Recht van amendement.
- Recht van initiatief.
- Vragenrecht.
Hoe stel ik een motie van wantrouwen in?
De indiener van een motie en de bewindspersoon tegen wie de motie gericht is, zijn de meest aangewezen personen om aan te geven of een motie het karakter heeft van een motie van wantrouwen. Een bewindspersoon kan dat doen door vóór de stemming uit te spreken dat hij de motie onaanvaardbaar vindt.
Wat zijn de gevolgen van een motie van afkeuring?
Gevolgen. De aangenomen motie van afkeuring heeft meestal geen directe politieke gevolgen, maar is wel een teken dat het beleid op weinig steun in de Tweede (of Eerste) Kamer kan rekenen. Soms wordt een motie van afkeuring echter opgevat als motie van wantrouwen, en treedt de bewindspersoon af.
Wat is recht van motie?
Recht om moties in te dienen Kamerleden kunnen moties indienen om een oordeel te geven over het gevoerde beleid, om de regering te vragen iets te doen of juist niet te doen of om meer algemeen een uitspraak te doen over bepaalde zaken of actuele ontwikkelingen.
Wat wordt bedoeld met het vragenrecht?
Het vragenrecht is het individuele recht van zowel de Eerste als de Tweede Kamer om schriftelijk vragen aan de regering te stellen. De regering is verplicht de vragen te beantwoorden. Leden kunnen de regering op een bepaalde misstand wijzen of inlichtingen over een situatie vragen.
Wat is de functie van een raadslid?
Een raadslid moet de inwoners vertegenwoordigen. Hij heeft contact met de bevolking om te weten wat er speelt. Zo kan hij bij het nemen van besluiten de belangen van de inwoners goed afwegen. Raadsleden behandelen ook veel praktische zaken in de gemeente, zoals verkeer, milieu, gezondheidszorg, cultuur en sport.
Wat is het verschil tussen een amendement en een motie?
Een motie kan ook een verzoek of een opdracht aan bijvoorbeeld het presidium of de rekenkamer zijn. De motie wordt aan het einde van de raadsagenda behandeld. Een AMENDEMENT is een voorstel tot wijziging van de tekst van een voorstel zoals het door het college aan de raad wordt voorgelegd of van een initiatiefvoorstel.