Inhoudsopgave
- 1 Hoe schrijf je tekst in het Engels?
- 2 Hoe schrijf je Engelse leenwoorden?
- 3 Wat is een anglicisme?
- 4 Hoe schrijf je een review in het Engels?
- 5 Hoe komt het dat het Nederlands zoveel leenwoorden heeft?
- 6 Wat is de invloed van de Engelse taal op het Nederlands?
- 7 Wat is vaak het verschil tussen samenstellingen in het Engels en samenstellingen in het Nederlands?
- 8 Hoe schrijf je future proof?
Hoe schrijf je tekst in het Engels?
tekst en uitleg geven
de tekst (m) | the documented ; the script ; the text ; the wording |
---|---|
tekst | caption ; letter-press ; context ; act ; texel ; script ; lyric ; text |
Hoe schrijf je Engelse leenwoorden?
Werkwoorden die geleend zijn uit het Engels, worden vervoegd volgens de Nederlandse regels. Ze krijgen dus de uitgangen -t en -en in de tegenwoordige tijd, -de(n) of -te(n) in de verleden tijd en -d of -t in het voltooid deelwoord.
Waarom toch die Engelse woorden in het Nederlands?
Het zijn heel redelijke vragen, waar veel Nederlandstaligen mee zitten. Er is natuurlijk niets mis met authentieke Nederlandse woorden, zoals werktuig, en ook niet met oudere leenwoorden, zoals instrument. Die hebben het voordeel dat ze ingeburgerd zijn.
Waarom zijn er leenwoorden?
Vaak worden leenwoorden gebruikt omdat ze een speciale functie hebben: ze benoemen iets unieks, of hebben een specifieke (bij)betekenis of gevoelswaarde, of zijn eenvoudigweg niet zomaar te vertalen. Maar veel leenwoorden blijven bestaan, alleen al omdat een groot deel van de taalgemeenschap gewend is ze te gebruiken.
Wat is een anglicisme?
In de Nederlandse taal kom je vaak woorden en uitdrukkingen tegen die rechtstreeks uit het Engels zijn vertaald. Zulke leenvertalingen heten ‘anglicismen’ als ze niet algemeen als correct Nederlands beschouwd worden.
Hoe schrijf je een review in het Engels?
de recensie
de recensie (v) | the review ; the discussion ; the critique ; the analysis ; the criticism ; the book review |
---|---|
recensie | critical review ; review |
Hoe zet je Engelse werkwoorden in de verleden tijd?
De meeste werkwoorden in het Engels zijn regelmatig: Je maakt de verleden tijd door simpelweg -ed achter het werkwoord te plakken (walk – walked). Als het werkwoord op een e eindigt, plak je er alleen -d achter (move – moved). Als het werkwoord op een y eindigt, vervang je de y door -ied (cry – cried).
Hoeveel Engelse leenwoorden heeft het Nederlands?
Hiervan zijn slechts 175 woorden geclassificeerd als Engelse leenwoorden en leenuitdrukkingen. Echter, deze leenwoorden en leenuitdrukkingen bestaan niet alle uit één woord maar soms uit meerdere woorden. Het totale aantal letterlijke leenwoorden is 249.
Hoe komt het dat het Nederlands zoveel leenwoorden heeft?
Leenwoorden. Van oudsher bevat de Nederlandse taal veel leenwoorden uit het Latijn, Frans, Duits en Engels. Enkele voorbeelden daarvan zijn kaas (Latijn) controleren (Frans), überhaupt (Duits) en trainer (Engels). Deze leenwoorden zijn in de loop der jaren aangepast aan de Nederlandse uitspraak en grammatica.
Wat is de invloed van de Engelse taal op het Nederlands?
Uit onderzoek van de Taalunie in 2010 blijkt dat jongeren positief zijn over de invloed van het Engels in het Nederlands. Ze beschouwen Engels als een trendy en hippe taal en waarderen dan ook de vele Engelse woorden in het Nederlands. Engels wordt verbonden aan populair taalgebruik zoals ‘cool’ en ‘chill’.
Waarom heeft Nederland zoveel leenwoorden?
Waarom gebruiken we leenwoorden? De belangrijkste reden om woorden van andere talen over te nemen, is het opvullen van gaten in die taal. Als de taal nog geen woord heeft voor een begrip, worden nieuwe Nederlandse samenstellingen (comazuipen) of afleidingen (typiste van typen) bedacht.
Wat betekent Germanisme?
Als germanisme gelden woorden, zinsconstructies en uitdrukkingen die gevormd zijn naar het Duits en niet stroken met het Nederlandse taaleigen.
Een in het Nederlands gebruikelijke samenstelling* van Engelse woorden schrijven we in één woord. Dat geldt ook voor driedelige samenstellingen met twee of drie Engelse woorddelen. Bij klinkerbotsing* of als een van de delen een initiaalwoord*, losse letter, cijfer of symbool* is, gebruiken we een koppelteken.
Wat is vaak het verschil tussen samenstellingen in het Engels en samenstellingen in het Nederlands?
Als twee (of meer) woorden samen één nieuw woord vormen, worden ze aan elkaar geschreven. Ze vormen een samenstelling. Het maakt daarbij niet uit of één of zelfs meer woorden uit het Engels komen, zoals lunch. Ook lunchbox en businesslunch (samenstellingen met twee Engelse woorden) zijn in het Nederlands één woord.
Hoe schrijf je future proof?
volume_up toekomstbestendig {bn.} The i-2010 framework thus seeks to provide a future-proof policy framework. Het i2010-initiatief wil zo een toekomstbestendig beleidskader bieden.
Hoe schrijf je fair play?
Samenstellingen met ‘fair play’ worden als één woord gespeld.