Hoe slecht is chemotherapie?
Chemotherapie tast behalve de kankercellen ook gezonde cellen aan. Vooral snelgroeiende gezonde cellen zoals beenmerg- en bloedcellen, haarcellen en het slijmvlies van het spijsverteringskanaal en de voortplantingsorganen zijn er gevoelig voor. Er kunnen daardoor tijdelijk bijwerkingen optreden.
Hoe lang duurt herstel na chemo?
Het zal dan zeker een aantal maanden tot jaren duren voordat je weer op het oude niveau kunt functioneren. Je lichaamscellen hebben tijd nodig om zich te herstellen. Blijf de eerste maanden na chemotherapie alert op infecties en neem zo nodig contact op met je arts.
Hoe lang zit chemo in je lijf?
Chemotherapie bestaat meestal uit meerdere kuren. Na een kuur volgt een rustperiode van een aantal weken. In deze periode krijgen de gezonde cellen de kans zich te herstellen. Hoe lang een kuur duurt en hoe zwaar hij is, verschilt per patiënt.
Wat voel je tijdens chemo?
Veel mensen die behandeld worden met chemotherapie of andere celremmende geneesmiddelen, krijgen last van vermoeidheid. Vaak voelen mensen zich niet alleen lichamelijk vermoeid, maar ook mentaal of emotioneel.
Kan chemo je karakter veranderen?
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Wat is een chemo brein?
Door kanker of de behandeling van kanker kun je last krijgen van cognitieve problemen, zoals geheugen- en concentratieproblemen. Chemotherapie kan een van de oorzaken zijn (‘chemobrein’). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 patiënten problemen krijgt met denken.
Wat te verwachten na een chemo?
Deze bijwerkingen van chemotherapie komen regelmatig voor:
- vermoeidheid.
- minder goede conditie.
- misselijkheid en overgeven.
- haaruitval.
- tijdelijk tekort aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.
- diarree.
- verstopping van de darmen.
- problemen met mond, keel en tandvlees.