Hoe sluit ik sondevoeding aan?

Hoe sluit ik sondevoeding aan?

Open de verpakking van de pomp-set; Zet de fles of zak sondevoeding met de opening naar boven; Sluit de pomp-set aan op de sondevoeding. Bij sommige toedieningssystemen schroeft u het toedieningssysteem op het pak of op de fles sondevoeding.

Hoe werkt een Sondevoedingspomp?

Hoe krijg je sondevoeding Je krijgt de sondevoeding via een dun slangetje, die sonde heet. De sonde gaat door je neusgat via je keel en je slokdarm rechtstreeks naar je maag. De verpleegkundige legt je uit hoe je dat zelf kunt doen. Omdat het slangetje in je maag komt heet deze maagsonde.

Hoe moet je de sondevoeding behandelen voordat je het Pack uitschenkt?

Werkwijze

  1. Was uw handen, droog deze af met een doekje dat u dagelijks verschoont.
  2. Open de verpakking van het toedieningssysteem.
  3. Schud het pak sondevoeding.
  4. Draai de dop van het pak en zet het op tafel.
  5. Draai het toedieningssysteem op het pak, de spike draait u nu door de folie van het pak heen.

Wat is kant en klare sondevoeding?

Vloeibare kant-en-klare sondevoeding wordt steriel geleverd [2]. Het heeft een uiterste houdbaarheidsdatum (UHD). ☞ Na opening wordt de voeding, in originele verpakking, afgesloten en gekoeld, maximaal 24 uur bewaard.

Waarom wordt een maagsonde ingebracht via de neus en niet via de mond?

Verzorging neus, mond en gebit De neusmaagsonde gaat via de neus, door de slokdarm naar de maag. Doordat de maagsonde via de neus gaat, kan het neusslijmvlies geïrriteerd raken.

Waar let je op bij een PEG sonde?

Bij voeding in de nacht is het belangrijk dat uw hoofd hoger ligt dan de rest van uw lichaam; Let op: bij braken of diarree moet u altijd uw (huis)arts waarschuwen. Zorg wel dat u voldoende vocht binnen krijgt. Drink extra of spuit extra water in via de PEG-sonde. Overige klachten kunnen zijn: ■ verstopping.

Hoeveel sondevoeding per bolus?

Bij toediening per portie (ook wel ‘per bolus’ genoemd), krijgt u op verschillende momenten per dag een bepaalde hoeveelheid sondevoeding. Dit kan bijvoorbeeld 6 tot 8 keer per dag zijn, waarbij er 250 – 300 ml sondevoeding wordt gegeven. Hierdoor kan er een normale maaltijdcyclus worden nagebootst.

Hoe dien je sondevoeding toe?

Trek de gewenste hoeveelheid sondevoeding op in de spuit. Sluit de spuit aan op de sonde en druk de spuit langzaam leeg. Herhaal deze handelingen totdat de gewenste hoeveelheid sondevoeding is gegeven. U eindigt met minimaal twintig milliliter lauw water door de sonde te spuiten.

Wat is een bolus sondevoeding?

Bij intermitterend voeden krijgt de patiënt een deel van een etmaal sondevoeding die continu druppelsgewijs wordt gegeven (bijvoorbeeld ’s nachts). Per bolus voeden betekent het toedienen van sondevoeding in porties, meestal via een spuit of trechter.

Hoe spoel je een sonde door?

Om te voorkomen dat de sonde verstopt raakt, adviseren wij u de sonde 4 tot 6 keer per dag door te spoelen met lauw water. Gebruik hiervoor de 20 ml spuit met gewoon kraanwater of nietkoolzuurhoudend mineraalwater. Sluit de spuit direct aan op de sonde of op het bijspuitpunt.

Wat is de meest voorkomende complicatie bij sondevoeding?

Het gebruik van sondevoeding kan complicaties met zich meebrengen. Misselijkheid en diarree zijn de meest voorkomende complicaties. Daarna volgen ongemakken veroorzaakt door een verstopte sonde.

Kan je eten met sondevoeding?

Eten naast sondevoeding Bij een sonde via de neus en keel blijft er voldoende ruimte over om daarnaast nog ‘gewone’ voeding te kunnen slikken als dat medisch gezien toegestaan is. Sondevoeding kan als volledig voeding worden ingezet maar ook als aanvullende voeding worden voorgeschreven.

Wie mag sondevoeding voorschrijven?

Sondevoeding is bedoeld voor mensen die niet (voldoende) kunnen, mogen of willen eten. Wanneer jij als diëtist of arts de eiwit- en energiebehoefte hebt vastgesteld en de huidige voedingsintake van de patiënt volgens de anamnese hebt berekend, zal blijken of aanvullende óf volledige medische voeding noodzakelijk is.

Hoe geef je sondevoeding?

Sondevoeding is dunne, vloeibare, volwaardige voeding die via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of de dunne darm (jejunum) kan worden toegediend. Het wordt gebruikt als volledige voeding of als aanvullende voeding. Sondevoeding wordt ook wel enterale voeding genoemd.

Wat is een ENFit aansluiting?

ENFit is de ISO-standaard (ISO 80369) voor connectoren van klein kaliber. Het systeem is specifiek voor enterale voeding en kan niet gekoppeld worden aan niet-enterale systemen (bijv. intraveneus). Dit uniforme systeem verhoogt de patiëntveiligheid en vermindert de complexiteit.

Wat is een Gastrostomie?

Een gastrostomie (ook wel PEG) is een voedingsstoma in de buikwand direct naar de maag, waardoor vloeibare voeding via een sonde kan worden toegediend. Het slangetje dat bijvoorbeeld voor de PEG wordt gebruikt is dikker dan die van een neussonde, waardoor hij minder snel verstopt.

Hoe vaak spoel je een neusmaagsonde?

Doorspoelen van een neusmaagsonde, PEG-katheter of jejunostomie. Het doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal 4 tot 6 keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. In ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding of het geven van medicijnen.

Waarom spuit je de sonde na de test door met lauwwarm water?

Spoel de sonde voor en na medicijngebruik goed door met 20 cc lauwwarm water om verstopping te voorkomen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven