Inhoudsopgave
- 1 Hoe snel van blauwe plek af?
- 2 Kun je van bloedverdunners blauwe plekken krijgen?
- 3 Wat te doen tegen een blauwe plek?
- 4 Hoe lang bloeduitstorting zichtbaar?
- 5 Kun je zomaar blauwe plekken krijgen?
- 6 Waarom blauwe plekken bij bloedverdunners?
- 7 Waardoor ontstaan blauwe plekken?
- 8 Hoe lang blijft blauwe plek na bloedprikken?
Hoe snel van blauwe plek af?
Meestal geneest zo’n blauwe plek het best wanneer je ‘m gewoon met rust laat. Door ‘m aan te raken en zachtjes te ‘masseren’, bestaat de kans dat nog meer bloedvaatjes beschadigd geraken. De plek geneest bovendien sneller als hij boven je hart zit, zodat het bloed kan terugstromen naar je hart.
Kun je van bloedverdunners blauwe plekken krijgen?
Door het gebruik van bloedverdunners kunnen bloedingen langer duren en u kunt blauwe plekken krijgen. Bij bloed in uw urine of ontlasting, bloed opgeven, grote huidbloedingen en langdurige bloedingen moet u een arts inschakelen.
Wat te doen tegen een blauwe plek?
Door te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Daarbij zorgt ijs voor verlichting. Er zijn hiervoor speciale ‘icepacks’ verkrijgbaar, maar je kunt ook iets gebruiken wat thuis in de vriezer ligt, zoals een koelelement of een zakje diepvriesgroenten.
Waarom blauwe plekken op benen?
Een blauwe plek ontstaat als een bloedvat beschadigd raakt. Doordat u zich bijvoorbeeld stoot gaat deze onderhuids bloed lekken, waardoor een blauwe of rode vlek in de huid ontstaat. Na een paar dagen wordt deze vlek vaak groen of geel van kleur.
Hoe lang blauwe plek koelen?
Koel de plaats maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn toeneemt.
Hoe lang bloeduitstorting zichtbaar?
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.
Kun je zomaar blauwe plekken krijgen?
Oudere mensen hebben doorgaans een broze huid. Een klein bloedvaatje kan makkelijk springen. Zo ontstaan bij hen vaak spontaan blauwe plekken op de armen en de rug van de handen. Zie je plots zonder duidelijke oorzaak of heel vaak blauwe plekken op verschillende plaatsen op je lichaam, contacteer je best je huisarts.
Waarom blauwe plekken bij bloedverdunners?
Iedereen kan blauwe plekken krijgen, maar bij mensen die antistollingsmedicijnen gebruiken, zijn ze vaak groter en zichtbaarder. Dat komt doordat het door de antistollingsmiddelen langer duurt voordat het bloed stolt.
Wat als een blauwe plek niet weg gaat?
De meeste oorzaken van een blauwe plek zijn onschuldig en kunnen geen kwaad. Meestal verdwijnen ze na een paar dagen vanzelf. Om het proces wat te versnellen, kun je de plek na een val of stootincident koelen met een icepack. Wikkel deze wel eerst even in een schone theedoek.
Waarom veel blauwe plekken?
Veelal ontstaat een blauwe plek door vallen, stoten of een operatie. Ook kan bepaalde medicatie spontane bloeduitstortingen veroorzaken. Vooral ouderen hebben volgens Kessels snel last van blauwe plekken. Daarnaast zijn er tal van medische oorzaken die blauwe plekken veroorzaken.
Waardoor ontstaan blauwe plekken?
Een blauwe plek ontstaat als de kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd worden. Dan lekt er wat bloed in het weefsel, waar het zich ophoopt.
Hoe lang blijft blauwe plek na bloedprikken?
Mensen met dun bloed of die bloedverdunners gebruiken, bloeden ook langer na. Een blauwe plek na het bloedprikken is vervelend maar heeft verder geen gevolgen. De blauwe plek verdwijnt na enkele dagen vanzelf. Wanneer de blauwe plek opzwelt of groter wordt, is het verstandig er een arts naar te laten kijken.