Hoe spoel je een katheter?

Hoe spoel je een katheter?

Spoel met een kleine hoeveelheid vloeistof (30 ml.). Zo voorkomt u dat er grote hoeveelheden in de blaas terecht komen, alleen de katheter hoeft te worden gespoeld. Het is beter om de katheter 2 keer met een hoeveelheid van 30 ml te spoelen, dan 1 keer met 50 ml. De Solutio G moet een paar minuten inwerken.

Wat te doen als blaasspoeling niet terug loopt?

De spoelvloeistof die u gebruikt om vlokken uit de blaas te spoelen, loopt niet naar binnen. Oplossing: Er kan iets voor de opening van de katheter in de blaas zitten. Door wat meer druk op het zakje uit te oefenen – door te knijpen – lukt het meestal wel de vloeistof in de blaas te laten lopen.

Waarom moet de blaas gespoeld worden?

Het spoelen van de blaas heeft als doel medicatie aan te brengen aan de blaaswand (blaasinstillatie) of om bloedstolsels of debris (bezinksel) uit de blaas te verwijderen.

Hoe vaak moet je Blaasspoelen?

Mitomycine-spoelingen krijgt u gedurende 7 maanden: eerst viermaal wekelijks en dan zesmaal maandelijks. Wanneer een blaasspoeling onvoldoende werkt of te veel bijwerkingen geeft, zal de uroloog vaak een ander geneesmiddel gebruiken. Uiteraard bespreekt de arts dit eerst met u.

Waar klem je de katheter af?

a Klem de katheter af voor het vulkanaal. b Trek de handschoenen uit. c Laat de vloeistof gedurende de voorgeschreven tijd in de blaas. d Na voorgeschreven tijd: pas handhygiëne toe en trek de handschoenen aan.

Wat is Debris bij een katheter?

Débris wordt veroorzaakt door urotheelcellen uit de blaas, tumoren die cellen afgeven, bloed van een infectie, ziekte, felle pus bij UWI, urologische chirurgie of urologisch letsel, of slijmcellen.

Wat te doen bij een verstopte katheter?

Als de katheter verstopt zit en er dus geen praktische oorzaak is, kan de katheter gespoeld worden met blaasspoelvloeistof NaCL 0,9 % om te kijken of de katheter nog wel doorgankelijk is. Door te spoelen kunnen stolsels, gruis of andere verstoppingen loskomen uit de katheter waardoor deze weer goed doorgankelijk is.

Hoe lang laat je bij actieve blaasspoeling de vloeistof in de blaas?

Raadpleeg de bijsluiter. Actief of passief blaasspoelen en de duur dat de vloeistof in de blaas moet blijven is op voorschrift arts. Actief spoelen vindt, indien nodig, meerdere malen plaats tot vloeistof helder is en er geen vlokken, stolsels en/of gruis meer te zien is.

Waarom spoelen met Celdodende vloeistof?

Door die spoelingen wordt de kans dat de tumor terugkomt kleiner. De vloeistof van die spoelingen bestaat uit een stof die de afweer van de blaas versterkt (zoals BCG-spoelingen). Bij andere spoelingen wordt gebruik gemaakt van een celdodende stof, zoals mitomycine.

Is blaasspoelen goed?

De meeste patiënten verdragen blaasspoelingen probleemloos. Als er toch bijwerkingen optreden, beperken deze zich gewoonlijk tot klachten van de blaas zoals frequente aandrang om te plassen, pijnlijk of branderig gevoel in de blaas en plasbuis, moeite met ophouden van de urine, bloed of weefseldeeltjes bij de urine.

Hoe lang duurt blaasspoeling?

Een blaasspoeling inbrengen duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Hoelang u blaasspoelingen krijgt en hoeveel, hangt af van de tumor, of deze wegblijft en van hoe goed u de behandeling verdraagt. Uw krijgt hiervoor een schema van uw arts. Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur na de blaasspoeling extra drinkt.

Is Blaasspoelen goed?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven