Inhoudsopgave
Hoe steiler een rivier hoe meer erosie?
Vanwege het sterke verval en de hoge stroomsnelheid vindt hier vooral erosie in de diepte plaats: de rivier snijdt zich in het reliëf in. Het gevolg is dat hier diepe dalen met steile wanden ontstaan. Op plekken waar de stroomsnelheid iets vermindert kan ook zijwaartse erosie optreden en ontstaan V-vormige dalen.
Welke rivier stroomt door de binnenstad van Den Bosch?
Voor het geval u dat denken mocht: de rivier die u oversteekt, is níét de Dieze, maar de Dommel. Voorbij de Dommel ontvouwt zich een verrassend mooie stad, vernoemd naar het bos van hertog Hendrik I van Brabant die de stad in 1185 stadsrechten verleende.
Hoe ontstaan Afzettingsgesteenten?
Sedimentair gesteente of afzettingsgesteente is gesteente dat ontstaat door lithificatie (gesteentevorming) van afgezet sediment of organisch materiaal. Het afzetten van sediment (sedimentatie) is een verzamelnaam voor processen waarbij deeltjes bezinken of mineralen neerslaan uit water of een andere oplossing.
Wat gebeurt er in de bovenloop van een rivier?
De bovenloop van een rivier is vanaf de bron gezien het eerste deel van een rivier. Het is het deel waar kleine beken samenstromen tot een grote rivier. Het verhang kan van plaats tot plaats zeer verschillen, maar is meestal groter dan 1 m per km. Door dit grote verhang zal de rivier snel stromen.
Waar vervoert een rivier het meeste water?
De bovenloop is het eerste deel van een rivier, net na de bron. De bovenloop is eigenlijk altijd het steilste stuk van de rivier, waar de helling het grootst is. De bovenloop heeft dus het grootste verhang. Doordat de rivier hier op haar steilst is, stroomt het water hier ook het snelst.
Wat is de oorzaak van bodemerosie?
Bodemerosie is het wegwaaien of wegspoelen van de bovenste bodemlaag (toplaag) door wind of (regen)water. Dit gebeurt meestal als de bodem onbegroeid is. Winderosie treedt op bij gronden met veel organische stof zoals in de veenkoloniën. In duingebieden en stuifzanden speelt erosie een belangrijke rol.