Inhoudsopgave
- 1 Hoe stel je een geconsolideerde balans op?
- 2 Hoe moet je consolideren?
- 3 Wat is integraal consolideren?
- 4 Wat is een doel van het consolideren van de jaarrekeningen van vennootschappen in een groep?
- 5 Waarom jaarrekening consolideren?
- 6 Wat moet je elimineren bij consolidatie?
- 7 Waarom deelneming elimineren?
- 8 Wat is Consolidatieplichtig?
Hoe stel je een geconsolideerde balans op?
Tel alle activa bij elkaar op met uitzondering van de post financiële activa (let op: soms staat hij ook wel op de balans als de post deelnemingen). Let daarbij wel op dat je bij het optellen de posten eruit haalt die je moet elimineren.
Hoe moet je consolideren?
Hierbij worden de financiële posities van de bedrijven bij elkaar opgeteld en zodoende een totaalbeeld gemaakt van de hele groep. Het consolideren is een financiële techniek waarbij niet alleen wordt opgeteld, maar ook wordt geëlimineerd.
Wat is integraal consolideren?
Een integrale consolidatie betekent dat de balans en winst- en verliesrekening geheel geïntegreerd worden in één overzicht. Dit geeft een vollediger overzicht dan de partiële consolidatie, die vooral geschikt is om de winst te analyseren.
Wat is financiële consolidatie?
Consolidatie is het samenvoegen van alle financiële gegevens van uw moeder- en dochterbedrijven. Zo ontstaat er een complete jaarrekening voor uw hele bedrijf. Op die manier ziet u, in één overzicht, wat de financiën zijn van alle onderdelen van uw bedrijf, in plaats van alles in aparte overzichten.
Waarom moet je consolideren?
Waarom consolideren? Als moederbedrijf van verschillende dochterondernemingen bent u wettelijk verplicht om, vanaf een bepaalde omvang, een geconsolideerde jaarrekening op te (laten) stellen. Een geconsolideerde jaarrekening geeft inzicht in de resultaten van het moederbedrijf als één geheel.
Wat is een doel van het consolideren van de jaarrekeningen van vennootschappen in een groep?
Een geconsolideerde jaarrekening laat cijfers zien van een groep ondernemingen als ware het één onderneming. Deze eliminatieboekingen elimineren of verwijderen alle onderlinge verhoudingen op de balansen en winst-en-verliesrekeningen van de ondernemingen die tot de groep behoren.
Waarom jaarrekening consolideren?
Door het samenvoegen van geconsolideerde jaarrekeningen wordt er een overzicht gecreëerd van de financiële positie van een moedermaatschappij en haar dochterondernemingen waarmee er inzicht wordt verkregen in de financiële gezondheid van een holding en haar groep, in tegenstelling tot van alleen één dochtermaatschappij …
Wat moet je elimineren bij consolidatie?
Er moeten een aantal eliminatieboekingen worden gemaakt om tot deze gezamenlijke jaarrekening te komen. Deze eliminatieboekingen elimineren of verwijderen alle onderlinge verhoudingen op de balansen en winst-en-verliesrekeningen van de ondernemingen die tot de groep behoren.
Wat is het doel van consolidatie?
Samenvoegen van de balans en de verlies en winstrekening/resultatenrekening van een moedermaatschappij met één of meerdere dochtermaatschappijen. Doel is om de balans en resultatenrekening van de groep als geheel te laten zien.
Wat is Consolidatieplicht?
Het is wettelijk verplicht in Nederland om als groepshoofd van een aantal organisaties een geconsolideerde jaarrekening in te dienen waarin alle organisaties (dochters) zijn opgenomen. Ook zijn er bedrijven die hier vrijwillig voor kiezen omdat het een duidelijk beeld schept van de totale omvang van het bedrijf.
Waarom deelneming elimineren?
eliminatie door het resultaat op de deelneming te verminderen en in de balans de waarde van die deelneming te verminderen. Hierdoor ontstaat een verschil tussen de nettovermogenswaarde in de balans van de deelnemende rechtspersoon en het zichtbaar eigen vermogen van de deelneming.
Wat is Consolidatieplichtig?
Wie is consolidatieplichtig? Elke vennootschap moet een geconsolideerde jaarrekening opmaken indien zij de controle heeft over één of meerdere dochterondernemingen.