Hoe toon je aspartaam aan?
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 maal zo zoet is als suiker. Door deze grote zoetkracht en de lage energetische waarde voor het lichaam wordt het vooral gebruikt in zoete lightproducten als frisdranken….
Aspartaam | |
---|---|
Structuurformule en molecuulmodel | |
SMILES | COC(=O)C(CC1=CC=CC=C1) NC(=O)C(CC(=O)O)N |
Waar bestaat aspartaam uit?
Aspartaam is in 1965 ontdekt in de V.S. Inmiddels wordt het al vele jaren gebruikt in veel landen over de hele wereld, zoals in Canada, Europa, Zuid-Amerika en Japan. Het is een zoetstof, die bestaat uit twee natuurlijke aminozuren (fenylalanine en asparaginezuur) die gekoppeld zijn aan een methyl-groep.
Wat is een aspartaam?
Aspartaam is een intensieve zoetstof, die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker en nauwelijks calorieën levert. Het wordt in een fabriek gemaakt. Je vindt aspartaam vooral in dranken en snoep. Het heeft het E-nummer E951.
Wat doet aspartaam met je darmen?
Een bekende bijwerking van aspartaam is diarree. Ook kun je last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van producten met aspartaam. De stof is namelijk giftig voor je darmen en werkt een gezonde darmwerking tegen, zoals blijkt uit onderzoek (bron 6).
Wat zit er in zoetstof aspartaam?
Het is een zoetstof, die bestaat uit twee natuurlijke aminozuren (fenylalanine en asparaginezuur) die gekoppeld zijn aan een methyl-groep. In het lichaam wordt aspartaam afgebroken tot fenylalanine, asparaginezuur en methanol.
Wat is het verschil tussen suiker en zoetstoffen?
Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten. Voor mensen die op hun gewicht moeten letten en voor diabeten kan het zinvol zijn producten te kiezen waarin suiker vervangen is door zoetstof.
Kan aspartaam schadelijk zijn voor onze gezondheid?
Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.
Waarom is aspartaam giftig voor darmen?
De stof is namelijk giftig voor je darmen en werkt een gezonde darmwerking tegen, zoals blijkt uit onderzoek (bron 6). Maar niet alleen je darmen hebben onder aspartaam te lijden. Sommige mensen krijgen na het eten ervan klachten aan hun oren en hun evenwichtsorgaan.
Wat is aspartaam zoetstof?
Aspartaam is een intensieve zoetstof, die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker en nauwelijks calorieën levert. Het wordt in een fabriek gemaakt. Je vindt aspartaam vooral in dranken en snoep. Het heeft het E-nummer E951.