Inhoudsopgave
Hoe train je evenwicht?
Evenwichtsoefeningen
- Ga staan met de voeten op schouderbreedte, de knieën licht gebogen en de handen op de dijbenen.
- Laat het bovenlichaam langzaam naar rechts overhellen, waarbij de rechterknie iets meer buigt. Hel nu over naar links waarbij de linkerknie buigt. Beweeg zo op een vloeiende manier tien keer een en weer.
Hoe train ik mijn balans?
Met deze zeven oefeningen traint u uw spieren en blijft u beter in balans. U doet de oefeningen tussendoor, tijdens uw dagelijkse bezigheden….Maak er een gewoonte van!
- Op uw tenen staan.
- Voeten buigen.
- Armen strekken.
- Lopen als een koorddanser.
- Benen strekken.
- Opstaan zonder handen.
- Balans oefenen.
Wat zijn de effecten van balansoefeningen?
Effecten van balanstraining
- Je stabiliseert je gewrichten.
- Je kunt onevenwichtigheden compenseren en spanningen voorkomen.
- Je verbetert je houding.
- Je voorkomt rugpijn.
- Je versterkt de diepliggende spieren in je romp en rond je wervelkolom.
- Je beperkt het risico op sportblessures en blessures in je dagelijks leven.
Waar is een Balance Board goed voor?
Een balance board wordt gebruikt om balans en stabiliteit te trainen en de spieren te versterken. Doordat je niet stabiel staat op het balance board, moeten je spieren harder werken om de balans te vinden. Ook de buikspieren worden hierdoor geactiveerd.
Waarom evenwichtsoefeningen?
Evenwichtsoefeningen kunt u makkelijk thuis doen, zodat u er in de training profijt van hebt. Wanneer u al last heeft van evenwichtsproblemen zijn oefeningen de ideale manier om toch nog uw dagelijkse activiteiten te kunnen doen. De oefeningen geven u immers vertrouwen in onstabiele situaties om toch te blijven staan.
Waarom zijn balansoefeningen belangrijk?
Hoe beter je balans, hoe sneller jouw lichaam in staat is jou continu te corrigeren bij het sporten. Zo bouw je sneller kracht op, want je bent sneller in staat de oefeningen goed uit te voeren en daar alle energie in te stoppen in plaats van balans te zoeken.
Waarom core stability oefeningen?
Lopers die regelmatig stabiliteitstraining doen, kunnen hun stappen beter opvangen en zo wervelkolom, pezen en gewrichten beschermen. Daarnaast kunnen stabilisatie-oefeningen je houding verbeteren en kracht vanuit het midden van je lichaam efficiënter op je armen en benen overbrengen.