Hoe uit Hechtingsproblematiek zich bij volwassenen?
Hechtingsproblematiek kenmerken Onveilige hechting kan invloed hebben op je zelfbeeld. Ook kan het uitwerking hebben op je vermogen om vol vertrouwen in het leven te staan. Je kunt als volwassene bijvoorbeeld last hebben van faalangst, een laag zelfvertrouwen, en gevoelig zijn voor stress.
Wat is een veilige basis?
Een veilige gehechtheid zorgt voor basisveiligheid. Dit is het fundament van een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling. Er is dan sprake van basisvertrouwen. Door de jaren heen heeft het gebruik van deze oorspronkelijke definitie zich uitgebreid naar andere ontwikkelingsperiodes en andere gehechtheidsfiguren.
Wat is Gepreoccupeerde hechtingsstijl?
Kinderen met een gepreoccupeerde stijl van hechten (jij bent OK, ik ben niet OK) klampen zich vast aan de ouders in een onverzadigbare behoefte om waardering en erkenning te voelen. Zij doen alles om de liefde van de ouders te behouden, houden hun eigen reacties voor zich en negeren hun eigen behoeften.
Wat is gedesorganiseerd gedrag?
Een onveilig-gedesorganiseerde gehechtheid ontstaat doordat de opvoeder afwezig, onvoorspelbaar of beangstigend is voor het kind. Het kind komt in een beangstigende situatie terecht: de volwassene die het kind steun en troost zou moeten bieden, is er soms wel en soms niet. …
Waarom heeft een kind een veilige basis nodig?
Bij veilige hechting heeft een kind positieve gedachten over zichzelf. Het kind heeft vertrouwen in zichzelf en in het omgaan met zijn gevoelens. Het kind heeft het vertrouwen dat volwassen ondersteuning bieden als het nodig is. Door het zelfvertrouwen, vertoont het kind over het algemeen aangepast gedrag.
Wat is basisvertrouwen?
Basisvertrouwen is het gevoel dat je er mag zijn en dat je gezien en gehoord wordt. Het is het vertrouwen van een kind dat opvoeders er zijn en zullen blijven, waardoor het kind zich bijvoorbeeld rustig kan overgeven aan spel of aan dingen die soms moeten, zoals zich thuis of op school aan regels houden.