Inhoudsopgave
Hoe vaak glucosemeter vervangen?
U mag één keer per drie jaar een nieuwe bloedglucosemeter bestellen. Mocht uw glucosemeter tussentijds kapot gaan, dan kunt u eerder een nieuwe meter aanvragen.
Hoe lang gaat een bloedglucosemeter mee?
Als u een nieuwe bloedglucosemeter ontvangt, wordt deze geleverd met batterijen. Afhankelijk van het aantal glucosetesten dat u uitvoert, gaan deze dikwijls wel een jaar mee.
Hoe betrouwbaar is glucosemeter?
Uit het onderzoek blijkt dat de metingen betrouwbaar genoeg zijn wanneer patiënten de regels voor een juist gebruik van de meter nauwkeurig volgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de handen te wassen en de strips goed te bewaren. En te controleren of de bloedglucosemeter in de juiste meeteenheid staat: mmol/L.
Wat is een goede glucosewaarde?
Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l – diabetes.
Welke glucosemeter is de beste?
Jij bepaalt samen met je behandelaar welke meter het beste bij jou past. En dus niet de leverancier, zorgverzekeraar of apotheek. Er zijn veel soorten meters op de markt. De verschillen zitten in bijvoorbeeld de grootte van het afleesscherm, het geheugen en de soort teststrips die erbij horen.
Welke glucosemeter gebruiken huisartsen?
De meeste draagbare (capillaire) glucosemeters geven een gecorrigeerde veneuze waarde van de bepaling. Ga zo mogelijk voor het eerste gebruik van de meter na of dit het geval is. De bloedglucosewaarde wordt bij voorkeur nuchter bepaald. Gebruik voor de capillaire meting de middelvinger of de ringvinger.
Wat doe je als je twijfelt over de bloedglucose uitslag?
Wanneer u twijfelt aan de betrouwbaarheid van de bloedglucosewaarde, neemt u contact op met uw arts of diabetesverpleegkundige.
Hoe hoog mag je suiker staan?
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Hoeveel teststrips worden vergoed?
Mensen met diabetes die geen insuline toedienen, krijgen de teststrips voor het meten van de glucosewaarden niet vergoed. Op deze regel is één uitzondering: als uw zorgprofessional heeft aangegeven dat u binnenkort insuline moet gaan gebruiken, kunt u eenmalig 100 teststrips en lancetten vergoed krijgen.
Welke bloedglucosemeter kopen?