Hoe vaak is de Grondwet veranderd?

Hoe vaak is de Grondwet veranderd?

Inhoudelijk ligt de basis van de huidige Nederlandse Grondwet in de Grondwet van de Bataafse Republiek van 1798. Sindsdien hebben er een groot aantal grote en kleine herzieningen plaatsgevonden. De laatste grote wijziging dateert van 1983. Men spreekt nu dan ook van de ‘Grondwet van 1983’.

Wat is er veranderd aan de Grondwet?

de modernisering van het briefgeheim, telefoongeheim en telegraafgeheim: ook elektronische post telt mee; het recht op een eerlijk proces en toegang tot de rechter opnemen in de Grondwet; de algemene bepaling dat Nederland een democratische rechtsstaat is, als eerste zin in de Grondwet.

Welke 2 wijzigingen in de Grondwet vinden er plaats in 1848?

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • invoering van de politieke ministeriële verantwoordelijkheid: de ministers zijn verantwoordelijk, de koning is onschendbaar.
  • rechtstreekse verkiezing van Tweede Kamer, gemeenteraden en Provinciale Staten op grond van het censuskiesrecht.

Wat is er in de Nederlandse grondwet veranderd of aangepast vanaf het jaar 1970?

Het betrof de kiesrechtleeftijd, het lidmaatschap van het koninklijk huis, belastingvrijdom van de koning en van leden van het koninklijk huis, vergoedingen en pensioen van leden van de Staten-Generaal en de vrijheid van onderwijs (verspoeling toezicht vanwege rijschool-onderwijs).

Waarom spreken we in 1983 niet meer over grondwetswijzigingen maar over een nieuwe Grondwet?

In 1983 werd de Grondwet ingrijpend herzien. De hoofdstukindeling werd gewijzigd, teksten werden gemoderniseerd, overbodig geachte artikelen werden geschrapt, en er kwamen bepalingen over sociale grondrechten en een algemene antidiscriminatiebepaling.

Hoe is de Grondwet tot stand gekomen?

De Franse legers bezetten in 1795 – samen met de patriotten – de Republiek, waarna ze die omdopen tot Bataafse Republiek. Zij stellen een grondwet op, naar voorbeeld van de Franse grondwet. De wetten worden in 1798 in Nederland vastgelegd in ‘De staatsregeling voor het Bataafsche volk’.

Waar is de grondwet op gebaseerd?

De wetten worden in 1798 in Nederland vastgelegd in ‘De staatsregeling voor het Bataafsche volk’. In deze staatsregeling worden fundamentele vrijheden vastgesteld met betrekking tot godsdienst, drukpers en vergadering. Daarnaast introduceert deze grondwet een scheiding der machten en een (beperkte) vorm van kiesrecht.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven