Inhoudsopgave
Hoe veroorzaakt de straalstroom het koude weer in Nederland?
De straalstroom is een natuurkundig verschijnsel dat ontstaat door een groot temperatuurverschil tussen twee gebieden. Het temperatuurverschil zorgt ervoor dat er luchtstromingen ontstaan. De aarde wil die verschillen opheffen, waardoor warme lucht naar de koude toe gaat stromen en koude lucht naar de warme.
Hoe loopt de straalstroom?
Hoe ontstaat de straalstroom? Het verschijnsel ontstaat simpelweg door een groot temperatuurverschil tussen twee gebieden in combinatie met de draaiing van de aarde. De aarde streeft altijd naar evenwicht met als gevolg dat de warme lucht naar de koude lucht gaat stromen en andersom.
Hoe kan het zo koud zijn in Nederland?
Er is zelfs een verband tussen een opwarmend klimaat en koud weer in Nederland. Dat komt door een angstaanjagende kettingreactie op de Noordpool. Wit ijs weerkaatst op een gezonde Noordpool het licht van de zon en daarmee haar warmte. Door temperatuurstijging smelt dit ijs en wordt het donker zeewater.
Waar komt het koude weer vandaan?
Een groot deel van de kou is afkomstig uit het oosten en niet van de Noordpool zoals wel eens wordt gedacht. De warme Golfstroom zorgt er samen met een typisch hogedrukgebied boven de noordelijke Atlantische Oceaan vaak voor dat uit het noorden en westen warmere lucht naar ons toe komt dan uit het oosten.
Waar bevindt zich de straalstroom?
Een straalstroom, ook vaak “jet stream” of kortweg “jet” genoemd, is een relatief smalle zone met hoge windsnelheden. Straalstromen bevinden zich in de hoge troposfeer (zie atmosfeer), net onder de tropopauze (figuur 3).
Hoe komt het dat het zo koud blijft?
Zo veroorzaakt langdurig zitten en te weinig bewegen een verslechtering van je bloedsomloop. Wanneer je bloedsomloop niet naar behoren functioneert, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: een gevoel van kou.