Inhoudsopgave
Hoe vertel je dat je ontslagen bent?
Hoe vertel je aan je omgeving dat je ontslagen bent?
- Bereid je omgeving voor op het ‘slechte’ nieuws.
- Wees eerlijk over je ontslag.
- Vraag om begrip voor je situatie.
- Blijf positief over de toekomst.
Hoe ontslag uitleggen sollicitatie?
Ontslag noemen in de sollicitatiebrief?
- Richt je brief vooral op waarom je bij dat nieuwe bedrijf wilt werken en wat jouw sterke kanten zijn. Licht die sterke kanten toe aan de hand van feiten.
- Vind je toch dat je je ontslag moet noemen, geef dan een positieve draai aan de formulering van de reden van je ontslag.
Waarom ontslagen?
U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt.
Wat moet je melden bij een sollicitatie?
In de wet staat dat je in een cv of tijdens een sollicitatiegesprek niets hoeft te melden over je gezondheid of je ziekteverleden. De Wet op de Medische Keuringen verbiedt werkgevers zelfs ernaar te vragen. Vragen als: “Ben je vaak ziek geweest in het verleden?” of “Heb je een kinderwens?” zijn dus uit den boze.
Is solliciteren een reden tot ontslag?
Een werknemer die actief op zoek is naar een andere baan mag om die reden niet ontslagen worden, aldus de kantonrechter in Utrecht in een onlangs gepubliceerde uitspraak.
Wat krijg je als je ontslagen wordt?
De transitievergoeding bedraagt grofweg 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Als een ontslag plaatsvindt als gevolg van een combinatie van verschillende onvoldragen ontslaggronden, kan de vergoeding vermenigvuldigd worden met een factor 1,5. …
Wat is een onwettige reden voor ontslag?
U gedraagt zich onbehoorlijk als u verwijtbaar gedrag vertoont of verwijtbaar nalaat. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma’s vervalst, collega’s bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.
Wat mag een werkgever niet doen bij een sollicitatie?
Volgens artikel 1 in de Grondwet en de Algemene wet gelijke behandeling mag je als werkgever geen onderscheid maken op grond van:
- Godsdienst.
- Politieke gezindheid.
- Levensovertuiging.
- Ras.
- Geslacht.
- Nationaliteit.
- Seksuele geaardheid.
- Burgerlijke staat.
Welke vragen mag werkgever niet stellen?
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.