Hoe verwerk je schaamte?

Hoe verwerk je schaamte?

Schaamte is een emotie die een belangrijke rol speelt in het sociale verkeer. “Wanneer je negatief beoordeeld wordt door je omgeving, bijvoorbeeld omdat je iets fout gedaan hebt, roept dat schaamte op. Door het tonen van die emotie wil je voorkomen dat je afgewezen of in de steek gelaten wordt,” legt Tops uit.

Is schaamte een waarde?

Het pallet van normen en waarden dat onze schaamte bepaalt Normen en waarden worden ons met de paplepel ingegoten. Ze zijn diep geworteld. Vaak zijn we ons van sommige van onze eigen overtuigingen niet eens bewust. De schaamte lijkt ons dan te overvallen omdat we niet kunnen duiden waar hij vandaan komt.

Waarom zou iemand met schulden zich daarvoor kunnen schamen?

Het is het gevoel dat je zelf niet de moeite waard bent. De angst om er niet meer erbij te horen, afgewezen te worden, liefde te verliezen, of niet te kunnen voldoen aan sociale status. Ook verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen is reden tot schaamte. Niet voldoen aan verwachtingen terwijl dat anderen wél lukt.

Waar kun je je voor schamen?

Ik schaamde me voor wie ik op dat moment was, voor mijn verschijning en mijn rare eetgestoorde angsten. Nog steeds kan ik me af en toe schamen als ik met iemand praat over mijn gevoelens. Ik ben en blijf daar echt geen ster in. Ik heb regelmatig nog het gevoel dat ik me aanstel of dat ik niet mag zeuren.

Waarom schamen wij ons?

Schaamte beschermt je tegen jezelf De emotie is wel degelijk ergens goed voor. Ten eerste geeft het een signaal: ‘pas op, je zelfwaardering is in gevaar, dus pas je even aan’. Als je er bijvoorbeeld over nadenkt om iets heel ongepasts te doen, kan schaamte ervoor zorgen dat je het niet daadwerkelijk gaat doen.

Hoe voelt een schuldgevoel?

Een schuldgevoel is een gemoedstoestand waarbij het geweten een mens plaagt met een onaangenaam gevoel over een bepaalde gedane of juist niet gedane actie. Het wordt vaak gevolgd door gevoelens van berouw of spijt. Schuldgevoel is een gemoedstoestand die men zichzelf oplegt. Vooral dat laatste is interessant.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven