Inhoudsopgave
Hoe vind je lek in vijverfolie?
Als je een lekkage in de wand van de vijver vermoedt, kun je het waterpeil een tijdje laten zakken. Dit zal dan namelijk niet verder dalen, dan het niveau van het lek. Als het water niet meer daalt, kun je gerichter zoeken naar de plek waar de lekkage zich precies bevindt in het vijverfolie.
Hoe vijver bijvullen?
Vijverwater wordt steeds zachter door het regenwater dat in het water terechtkomt. Daarom is het in de zomer prima om de vijver af en toe bij te vullen met kraanwater of om een klein deel (zo’n 10 procent) van het water van tijd tot tijd te vervangen door het hardere kraanwater.
Hoeveel zakt een vijver per dag?
Tijdens warm en zonnig weer kan als gevolg van verdamping elke dag meer dan 5 mm water uit een vijver verdwijnen, soms zelfs wel 7 of 8 mm. Ook planten die aan de kant van de vijver staan zorgen voor een lager waterpeil. In Nederland valt op jaarbasis ongeveer net zo veel neerslag dan er verdampt.
Hoeveel zakt een vijver per week?
Een centimeter waterverlies door verdamping per dag is normaal. Ook twee cm waterverlies per dag kan te wijten zijn aan verdamping, bij droog weer en oostenwind.
Hoe laat je een vijver leeglopen?
Kenmerk van groot onderhoud aan de vijver is, dat je de vijver moet leegmaken. Je kunt dit doen, door het water met een vijverpomp of vuilwaterpomp en een bijpassende slang in een rioolafvoer te pompen. De vissen en waterplanten in de vijver zul je tijdens het onderhoud dus een tijdelijk verblijf moeten geven.
Hoe gooi je een vijver dicht?
Een vijver kan ook dichtgegooid worden….Wat wij doen:
- Indien er vissen in de vijver leven wordt gezocht naar een goed onderkomen.
- Het water wordt uit de vijver gehaald.
- Folie wordt verwijderd.
- De vijver wordt gevuld met zand en gelijk getrokken met de rest van de tuin.
Hoe vaak moet je een vijver bijvullen?
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
Is regenwater goed voor de vijver?
Wanneer in een vijver flink wat regen valt, loopt de waterhardheid terug. Het harde vijverwater wordt immers gemengd met het zachte regenwater. Regenwater is daarom niet goed voor je vijver. Het leidt tot een verslechtering van de plantengroei, en daarmee op een grotere kans op alggroei (groen water of draadalgen).