Hoe voelt het als je nierstenen hebt?
Nierstenen zijn steentjes van onopgeloste afvalstoffen in de urine. Soms loopt een steentje vast in de urinewegen (tussen de nier en de blaas). U krijgt dan een of meer aanvallen van heftige pijn in uw zij of in de buik. Het steentje plast u meestal binnen enkele uren tot dagen vanzelf uit.
Kunnen nierstenen blaasontsteking veroorzaken?
Urineweginfecties. De meest frequente complicatie bij nierstenen zijn urineweginfecties. Dit kan variëren van een simpele blaasontsteking (cystitis), die gemakkelijk kan behandeld worden, tot een gecompliceerde urinewegontsteking met infectie van de nier (pyelonefritis).
Kan een niersteen zich verplaatsen?
Zolang de steen in de nier zit, heeft u er weinig last van. Als een niersteen zich verplaatst, kan deze in de urineleider komen. Deze urineleiders zijn zeer dun en hebben een gespierde wand. Deze spieren proberen het steentje naar de blaas te persen, dit geeft die typerende heftige pijn.
Hoe komt het dat je nierstenen krijgt?
Nierstenen ontstaan wanneer er teveel moeilijk oplosbare zouten en mineralen in de urine zitten. In plaats van in de urine op te lossen, vormen deze stoffen kleine kris- tallen die samenklonteren tot een steentje. Nierstenen kunnen zowel in de nieren als in de urineleiders ontstaan en vast blijven zitten.
Wat doet een uroloog bij nierstenen?
Tijdens een URS brengt de uroloog een dun kijkbuisje (uretero-renoscoop) via de plasbuis en blaas in de urineleider waar de niersteen zich bevindt. Met speciale instrumenten kan de uroloog, afhankelijk van de grootte, de steen in zijn geheel verwijderen. Soms moet de steen echter eerst verkleind worden.
Wat te doen bij Koliekpijn nierstenen?
De koliekpijn is vaak zo hevig dat u ook misselijk bent. Daarom zal de arts de pijnstillers meestal in de vorm van zetpillen voorschrijven of via een injectie toedienen. Voorbeeld is diclofenac. Diclofenac is bij een injectie in de spier werkzaam na 10 tot 30 minuten.
Waarom hebben mannen meer kans op nierstenen?
Hierbij kunnen verschillende factoren een rol spelen: te weinig urinevorming door te weinig drinken, te veel uitscheiding van kristallen, verstoring van de zuurgraad (pH) van de urine of een tekort aan bepaalde kristallen (citraat) die de vorming van stenen tegengaan.