Hoe voelt littekenweefsel aan?

Hoe voelt littekenweefsel aan?

In de eerste fase wordt het litteken dikker en roder en voelt harder aan. Vaak wordt het oppervlak wat oneffen. Ook de omliggende huid verstijft en wordt gevoeliger voor druk. Gedurende deze periode trekt het litteken ook samen, waardoor het af en toe een stekend gevoel kan geven.

Kan littekenweefsel pijn doen?

Knijpen van het litteken kan in kleine omschreven gedeeltes van het litteken zeer pijnlijk zijn. Ook kan er rond het litteken sprake zijn van veel pijn op een gewone pijnprikkel zoals met een naald prikken, maar ook lichte aanraking kan ook als pijnlijk worden ervaren.

Wat zijn hypertrofische littekens?

Een hypertrofisch litteken ontstaat als de genezing in de eerste maanden te actief is. Daardoor blijft het litteken langer rood, jeukt het langer en is het zelfs verdikt. Een hypertrofisch of keloïd litteken kan op verschillende manieren worden behandeld. Bij een keloïd litteken is de normale genezing volledig ontremd.

Kun je littekenweefsel wegmasseren?

Zodra het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn kan je beginnen met masseren. In de eerste 6 weken 2 keer per dag, in de periode daarna volstaat 1 keer per dag. Zorg ervoor dat je bewegingen altijd soepel aanvoelen.

Hoe lang blijven littekens gevoelig?

Meestal is dit na twaalf tot achttien maanden, maar het kan ook twee jaar duren. Hoe kan je een litteken voorkomen? Bij het ontstaan van een litteken geldt: hoe langer het genezingsproces van de wond, hoe zichtbaarder het litteken.

Kunnen littekens groeien?

De groei kan starten direct na het sluiten van de wond, maar het is ook mogelijk dat dit jaren later gebeurt. De oorzaak kan een verwonding zijn, zoals na piercing, acné, een insektenbeet, krabben, een brandwond of zelfs na een operatie.

Wat betekent het als je litteken pijn doet?

De oorzaak van littekenpijn is een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Bij littekenpijn die ontstaat na een operatie kan er sprake zijn van neuroomvorming. Dat is een goedaardige uitstulping aan het einde van een zenuwtak.

Wat te doen bij pijnlijke littekens?

Naast medische behandeling kun je zelf ook aanvullende dingen doen om je pijn te verminderen bij (problematische) littekens:

  1. Masseer je litteken dagelijks.
  2. Oefen druk uit op je litteken. Hiervoor bestaat ook speciale drukkende kleding, die vaak gebruikt wordt bij brandwonden.
  3. Gebruik een littekencrème als ALHYDRAN:

Hoe ontstaan hypertrofische littekens?

Factoren die wellicht een rol spelen bij het ontstaan van een hypertrofisch litteken zijn spanning op de wond, een infectie en vuil in de wond (splinters, restjes hechtingen). Hypertrofische littekens zien we ook vaak bij brandwonden en de infecties die daarbij kunnen ontstaan.

Wat kun je doen tegen littekens?

Een litteken kun je laten behandelen met niet-operatieve methoden, zoals een littekenpleister of camouflagetherapie, en door middel van operatieve methoden, zoals een laserbehandeling of littekencorrectie. Je kunt een litteken verzorgen door onder andere de wond schoon te houden en het littekenweefsel te masseren.

Hoe haal je littekenweefsel weg?

Kan littekenweefsel blijven groeien?

Een keloïd is een goedaardig gezwel dat ontstaat na overmatige groei van littekenweefsel. Het gezwel groeit over de wondranden en kan blijven doorgroeien zonder tekenen van stabilisatie. De groei kan starten direct na het sluiten van de wond, maar het is ook mogelijk dat dit jaren later gebeurt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven