Inhoudsopgave
Hoe voelt oververhitting?
Iemand met oververhitting heeft hoofdpijn en is misselijk. Het slachtoffer kan er erg verhit en rood uitzien, maar kan ook bleek zien met transpireren. Bij ernstige oververhitting kan iemand uiteindelijk zelfs een hitteberoerte krijgen.
Welke verschijnselen krijgt iemand de eerste fase van oververhitting?
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Wat zijn de kenmerken van onderkoeling?
Onderkoeling
- Koude, bleke en droge huid.
- Mogelijk blauwe lippen, oren, vingers en tenen.
- De ademhaling gaat van erg snel naar langzaam en oppervlakkig.
- Soms oncontroleerbaar rillen.
- Vermoeidheid en suffigheid.
Wat zijn signalen als het lichaam warmte moet vasthouden?
De hypothalamus stuurt signalen naar het lichaam om te gaan zweten als het te warm wordt, of kippenvel laten ontstaan om warmte vast te houden of rillen als het koud wordt. Bij warme temperaturen kunnen de zenuwvezels minder goed signalen van en naar de hersenen doorgeven.
Hoe kan je oververhit raken?
Hitteletsels ontstaan doordat het lichaam door warmte veel vocht en zout verliest. Door het zout- en vochtverlies kan het slachtoffer minder warmte kwijt en raakt oververhit. Hierdoor treden klachten op als spierkramp, hoofdpijn, misselijkheid tot zelfs shock en stilstand van de bloedsomloop.
Hoe herken je oververhitting kind?
Kinderen en volwassenen met een hitteberoerte hebben een lichaamstemperatuur van 40 graden of hoger. Kinderen en volwassenen met een klassieke hitteberoerte hebben vaak een droge warme roodgekleurde huid zonder zweet. Bij de inspanningsgebonden hitteberoerte is er meestal wel sprake van zweet op de huid.