Inhoudsopgave
Hoe vraag ik educatief verlof aan?
Controleer bij de opleidingsinstelling of de opleiding die u wilt volgen, recht geeft op betaald educatief verlof. Alleen erkende opleidingen komen in aanmerking. Is de opleiding erkend? Dan moet de opleidingsinstelling u een inschrijvingsbewijs of ‘getuigschrift van regelmatige inschrijving’ geven.
Hoeveel uren betaald educatief verlof?
Maximale aantal verlofuren per schooljaar
Jaarlijkse plafond | ||
---|---|---|
Jaarlijks plafond als uw werkuren en uw opleidingsuren samenvallen (u moet in dat geval 20 samenvallende uren bewijzen) | ||
Beroepsopleiding (uitgezonderd taalopleiding) | 120 | 180 |
Professionele bachelor | 120 | 180 |
Algemene opleiding | 80 | / |
Kan de werkgever educatief verlof weigeren?
Werknemers hebben het recht om een erkende opleiding te volgen tijdens hun werkuren, mét loonbehoud. Dat is het zogenaamde ‘Educatief Verlof’. Als werkgever kan je dit niet weigeren, maar er moet wel een akkoord zijn wat betreft de (werk)planning. Hoeveel educatief verlof mag een werknemer opnemen?
Welke opleidingen hebben recht op educatief verlof?
Erkende opleidingen 2018-2019: Beroepsopleidingen
- Volwassenenonderwijs.
- Syntra-opleidingen.
- Sectorale opleidingen.
- Hoger onderwijs.
- Opleidingen van de VDAB.
- Examencommisie secundair onderwijs – Examencontract.
- Opleidingen in de landbouwsector.
- Deeltijds kunstonderwijs.
Is educatief verlof een recht?
Het betaald educatief verlof kan omschreven worden als het recht toegekend aan werknemers uit de privé-sector om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon. Sinds de Zesde Staatshervorming zijn de gewesten bevoegd voor het Betaald Educatief Verlof.
Hoeveel uren VOV?
Voor elke werknemer wordt er per schooljaar maximum 125 uren Vlaams opleidingsverlof voorzien. Het persoonlijke maximum en het concrete aantal uren Vlaams opleidingsverlof per schooljaar wordt bepaald door het tewerkstellingspercentage en het type opleiding/examen dat de werknemer volgt.
Hoeveel uren Opleidingsverlof?
Er geldt uiteraard wel een maximum: een voltijdse werknemer heeft recht op maximum 125 uren Vlaams Opleidingsverlof per schooljaar, ongeacht het aantal opleidingen dat hij volgt. Ook al bedraagt het gevolgde aantal lesuren dus méér dan 125 uren, de werknemer zal niet meer VOV krijgen.
Kan werkgever Vlaams Opleidingsverlof weigeren?
Mag een werkgever weigeren opleidingsverlof toe te staan? Enkel als uw organisatie met een collectieve planning werkt EN u volgt een opleiding die georganiseerd wordt per schooljaar EN u bezorgt het inschrijvingsattest pas na 31 oktober aan uw werkgever, dan mag de werkgever het VOV weigeren.
Kan je werkgever je verlof weigeren?
Redenen tot afkeuren verlof Een werkgever kan verlof alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: Reeds ingediend verlof van collega’s in dezelfde periode. Afwezigheid van collega’s of vervangers om een andere reden, bijvoorbeeld ziekte.
Welke opleidingen geven recht op VOV?
Welke opleidingen geven recht op VOV?
- In het geval de opleiding leidt tot een eerste diploma secundair onderwijs, dan komt deze steeds in aanmerking voor VOV.
- Er kan ook VOV opgenomen worden voor loopbaangerichte opleidingen.
Welke opleiding geeft recht op VOV?
Het VOV geeft je als werknemer het recht om opleidingen te volgen waarbij je met behoud van loon afwezig mag blijven van je werk. Je kiest zelf welke opleiding je volgt, maar je moet rekening houden met volgende voorwaarden: Het moet gaan om een erkende arbeidsmarktgerichte of een loopbaangerichte opleiding.
U moet het educatief verlof opnemen in de periode tussen de dag dat uw opleiding begint of, als u zich later ingeschreven hebt, de dag dat u voor het eerst aanwezig bent in de opleiding, en de datum van het laatste examen van de eerste zittijd.
Wie heeft recht op Opleidingsverlof?
U moet minstens 50% werken in september om recht te hebben op VOV (persoonlijk maximum). Werkt u in september minder dan 50%? Dan wordt er gekeken naar het tewerkstellingspercentage van de maand waarin u start met de eerste opleiding, De startdatum van de opleiding op uw inschrijvingsattest geldt hier.
Wie heeft recht op Vlaams Opleidingsverlof?
Wie heeft recht op Vlaams opleidingsverlof? De opleiding is geregistreerd in de ‘opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives’; Je werknemer is ingeschreven voor minstens 3 studiepunten, 32 contacturen of 32 lestijden; Je werknemer werkt minstens 50% in de privésector in het Vlaams Gewest.
Hoe bereken je educatief verlof?
Het aantal uren betaald educatief verlof waar een voltijdse werknemer recht op heeft, vermenigvuldig je dus met de tewerkstellingsbreuk. Bv.: werknemer werkt 32 uur per week. Voltijdse arbeidsduur: 38 uur. Aantal effectief gevolgde lesuren van een beroepsopleiding = 76 uur.
Het betaald educatief verlof is een recht voor de werknemer. De werkgever kan bijgevolg niet weigeren, maar de planning van het verlof moet in overleg met de werkgever gebeuren.
Wat is educatief verlof?
Het betaald educatief verlof kan omschreven worden als het recht toegekend aan werknemers uit de privé-sector om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon.