Inhoudsopgave [hide]
Hoe warmt de aarde op wikikids?
Er komen steeds meer broeikasgassen in de lucht door het autoverkeer, kappen en verbranden van bossen, fabrieken en energieproductie. Hoe meer broeikasgassen er in de lucht zijn, hoe meer warmte ze vasthouden. Hierdoor warmt de aarde op. Ook het warmstoken van huizen draagt bij aan de opwarming van de aarde.
Hoe ontstaan de broeikasgassen?
De mens heeft een steeds grotere invloed op het klimaat en op de temperatuur op aarde door het gebruik van fossiele brandstoffen, grootschalige houtkap en veeteelt. Hierdoor komen onnatuurlijk grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer, wat het broeikaseffect versterkt en de opwarming van de aarde versnelt.
Hoe komen broeikasgassen vrij?
De belangrijkste broeikasgassen zijn CO2, methaan (CH4), lachgas en waterdamp. Bij het verbranden van deze fossiele brandstoffen komt de CO2 weer vrij. Naast de uitstoot door fossiele brandstoffen zorgt verandering van landgebruik ook voor CO2 emissies.
Hoe komen broeikasgassen in de atmosfeer?
De meeste broeikasgassen komen van nature voor in onze atmosfeer. CO2 komt bijvoorbeeld vrij bij rotting van plantenresten en bij vulkaanuitbarstingen, en methaan wordt uitgestoten door bacteriën in moerassen. Maar sinds de industriële revolutie is de hoeveelheid broeikasgassen door menselijk toedoen enorm gestegen.
Wat doet CO2 met de dampkring?
Onze aarde (en ook andere planeten) worden omringd door een laag gassen: de atmosfeer of dampkring. Daarbij zijn ook een aantal gassen (zoals CO2 en waterdamp) die ervoor zorgen dat een deel van de warmte van de zon binnen de atmosfeer blijft, en het dus lekker warm blijft. Ze geven hetzelfde effect als een ‘broeikas’!
Wat zijn de gevolgen van CO2 uitstoot?
Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Het waterniveau zal oplopen, klimaten veranderen en het weer wordt extremer. Dit zijn allemaal gevolgen van de uitstoot van CO2.