Inhoudsopgave
- 1 Hoe weet je of je angina pectoris hebt?
- 2 Wat is een kenmerkend verschil tussen een aanval van angina pectoris en een hartinfarct?
- 3 Hoe gevaarlijk is angina pectoris?
- 4 Wat kun je zelf doen bij angina pectoris?
- 5 Wat gebeurt er als je hart te weinig zuurstof krijgt?
- 6 Waarom krijgt hart te weinig zuurstof?
Hoe weet je of je angina pectoris hebt?
Diagnose. Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Onderzoek naar angina pectoris begint vaak met het maken van een hartfilmpje (ECG) en een fietstest. Andere onderzoeken die je kunt krijgen zijn een echo, isotopenonderzoek, CT-scan of hartkatheterisatie.
Wat is een kenmerkend verschil tussen een aanval van angina pectoris en een hartinfarct?
Bij een angina pectoris is dit zuurstoftekort tijdelijk en van voorbijgaande aard, zonder blijvende letsels in het hart. Bij een (niet behandeld) hartinfarct echter duurt het zuurstoftekort zo lang dat er een deel van het hartspierweefsel afsterft.
Hoe gevaarlijk is angina pectoris?
Angina pectoris is namelijk een tijdelijk zuurstoftekort van het hart en zorgt niet voor blijvende schade. Bij een hartinfarct is de kransslagader helemaal afgesloten en krijgt een deel van het hart helemaal geen bloed meer. Dan sterft een deel van het hart af.
Hoe voelt een Vaatspasme?
Klachten. De meest voorkomende klacht bij problemen in de kleine vaatjes is pijn op de borst. Ook kortademigheid, vermoeidheid, slaapproblemen en hartkloppingen komen voor. Bij problemen in de grote vaten treedt pijn op de borst vaak pas op bij zware inspanning of hevige emoties.
Hoe lang duurt angina pectoris?
Bij inspanning, als het hart meer zuurstof nodig heeft dan in rust, kan zuurstoftekort optreden. Dit voelt als een drukkende pijn midden op de borst die kan uitstralen naar de kaken, armen of polsen, de rug of schouderbladen. Een aanval van angina pectoris duurt vijf tot vijftien minuten en gaat over met rusten.
Wat kun je zelf doen bij angina pectoris?
Behandeling Angina pectoris
- Nitraten. Nitraten verwijden de kransslagaderen zodat de hartspier meer bloed en zuurstof krijgt en de pijn afneemt.
- Bètablokkers. Bètablokkers vertragen de hartslag en verlagen de bloeddruk zodat de zuurstofbehoefte van het hart afneemt.
- Calciumantagonisten.
- Antistollingsmedicijnen.
Wat gebeurt er als je hart te weinig zuurstof krijgt?
Als een hartspier te weinig zuurstof en voeding krijgt door een vernauwing van een kransslagader, kan er pijn op de borst optreden. Dit heet angina pectoris. Het hart pompt zuurstofrijk bloed door het lichaam om zo de weefsels te voeden. Om te kunnen werken heeft de hartspier zelf ook zuurstof en voeding nodig.
Waarom krijgt hart te weinig zuurstof?
Angina Pectoris (pijn op de borst) Bij angina pectoris zijn de kransslagaders vernauwd, waardoor het hart niet genoeg zuurstof krijgt. Vooral bij lichamelijke inspanning of emotionele stress kan dit leiden tot problemen. Het hart krijgt dan minder zuurstof aangevoerd dan het nodig heeft.
Wat is Hartspasmen?
Prinzmetal angina pectoris is een tijdelijke afsluiting van een of meerdere kransslagaders van het hart. Dit komt door een krampachtige samentrekking van het bloedvat (vaatspasmen). Deze spasmen veroorzaken zuurstofgebrek in de achterliggende hartspier. Deze vorm van angina pectoris komt niet vaak voor.
Wat zijn Vaatkrampen?
v./m. (-en), (ook: angiospasme), pijnlijke samentrekking van spiervezels in de wanden van slagaders. (e) De pijn bij vaatkramp ontstaat door zuurstofgebrek in de weefsels die door de verkrampte slagaders niet goed meer van bloed worden voorzien.