Inhoudsopgave
Bij een navelbreuk bevindt de uitstulping zich in de navel. Dit is zichtbaar als een zwelling in de navel. Naast de zwelling kunt u een pijnlijk en branderig gevoel in de navel ervaren, soms gepaard gaand met misselijkheid. Het is belangrijk om te weten dat een navelbreuk nooit vanzelf verdwijnt.
Hoe kom je aan een navelbreuk?
Oorzaak navelbreuk Een navelbreuk ontstaat door verhoogde druk in de buikholte. Door deze druk rekt de buikwand uit. Verhoogde druk ontstaat bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen.
De operatie duurt ongeveer 45 minuten.
Kan een navelbreuk groter worden?
Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven, maar kan bij een beklemming wel pijnlijk zijn. Klachten die u kunt krijgen zijn ongemak, een zeurend of branderig gevoel en pijn in dat gebied. Soms wordt de bobbel platter als u gaat liggen of als u er tegen duwt. Een navelbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden.
Hoe krijg je een Buikwandbreuk?
Hoe ontstaat een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk kan aangeboren zijn. Het kan ook komen doordat de buikwand is uitgerekt. De buikwand kan uitrekken in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaarder te worden, zwangerschappen, persen, veel hoesten of zwaar lichamelijk werk, zoals vaak zwaar tillen.
Wat kan je doen aan een navelbreuk?
Doet de navelbreuk pijn of raakt deze makkelijk bekneld, dan moet de navelbreuk geopereerd worden. Een kleine opening wordt gewoon gehecht. Is de opening groter dan kan een kunststofmatje worden gebruikt om de buikwand steviger te maken.
Hoe kan een navelbreuk behandeld worden? Als u in de volwassen leeftijd een navelbreuk oploopt, herstelt dit gewoonlijk niet vanzelf. Als u geen klachten ondervindt van de navelbreuk, hoeft er geen behandeling plaats te vinden. Echter, als de darm beklemd raakt in de breukopening, kan wel een operatie overwogen worden.