Inhoudsopgave
Hoe weet je wat het onderwerp is?
Hoe vind je het onderwerp?
- Als je wie of wat voor de persoonsvorm zet, is het antwoord op de vraag het onderwerp.
- Als je de persoonsvorm van enkelvoud naar meervoud verandert, verandert het onderwerp ook.
- Als je de zin vragend maakt met de persoonsvorm vooraan, komt het onderwerp meteen achter de persoonsvorm.
Wat is een loos onderwerp voorbeeld?
In zinnen met een onpersoonlijk werkwoord komt geen zelfstandigheid voor waarover het gezegde iets zegt. In plaats daarvan wordt in deze gevallen een zogenaamd ‘loos onderwerp’ gebruikt (het): (3) Het vriest, het is koud, het wordt donker, het is al laat.
Hoe kom je aan het onderwerp in een zin?
Vaak kun je het onderwerp al vinden zonder de tekst in zijn geheel te lezen . Je kunt kijken naar de titel, de eerste alinea, de tussenkopjes en de plaatjes. Meestal heb je dan al een goed beeld van waar de tekst over zal gaan en kun je dit in één of enkele woorden beschrijven.
Kan er een onderwerp zijn?
Als “er” gebruikt wordt als plaatsaanduiding of in combinatie met een voorzetsel, mag je het niet weglaten. Als onderwerp van een passieve zin, als voorlopig onderwerp en in combinatie met een telwoord mag “er” worden gebruikt, maar het is vaak beter om een andere formulering te kiezen.
Wat is een thema onderwerp?
Een thema is een stelling of meer in het algemeen een onderwerp van denken, schrijven en spreken. Thema heet ook de grondgedachte van een kunstwerk of muziekstuk. In het onderwijs is een thema een vertaaloefening bestaande uit losse zinnen, van eigen in vreemde taal of omgekeerd.
Wat is de persoonsvorm Junior Einstein?
De persoonsvorm van een zin is altijd een werkwoord. Een manier om de persoonsvorm te vinden, is door de zin vragend te maken (ja/nee-vraag). De persoonsvorm komt dan altijd vooraan te staan. Met dit werkblad van Junior Einstein kun je daarmee oefenen.