Inhoudsopgave
Hoe werken de Bronchien?
De luchtpijp is verbonden met de longen, door middel van vertakkingen die we bronchiën noemen. Die bronchiën spelen een belangrijke rol bij onze ademhaling. Lucht die we inademen, gaat via de luchtpijp naar de bronchiën en zo de longen in. De bronchiën vertakken zich in de longen weer verder, steeds kleiner en verder.
Hoe werken de longen stap voor stap?
Longen nemen zuurstof op In de lucht zit zuurstof. Deze zuurstof komt door het inademen in de longen terecht. Als de zuurstof in de longblaasjes zit, kan het door de wand heen naar de bloedvaten. Het bloed stroomt door je hele lichaam en brengt zo de zuurstof overal in je lichaam.
Wat doen de longblaasjes?
De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Dat doen ze via een netwerk van hele kleine bloedvaatjes, die om de longblaasjes heen liggen. Via deze bloedvaatjes komt de ingeademde zuurstof in het bloed terecht. Het bloed vervoert het zuurstof daarna door het hele lichaam.
Hoe heten de stevige delen van de luchtpijp en bronchiën die je op een longfoto ziet?
De luchtwegvertakkingen of bronchi (enkelvoud: bronchus) zijn luchtwegen voor de ademhaling die in grootte tussen de luchtpijp (trachea) en bronchioli in zitten.
Hoe heten de delen die ervoor zorgen dat de bronchiën niet dichtklappen?
De stevige wand zorgt ervoor dat de luchtwegen open blijven en niet gemakkelijk dichtklappen. Omdat het spierweefsel ook buigzaam is, verandert de doorsnee van de bronchiën als de longen zich vullen met lucht en zich weer legen tijdens de ademhaling. Van binnen zijn de bronchiën bekleed met slijmvlies.
Hoe worden longen voorzien van zuurstof?
Aan het einde van je luchtpijp kan de ingeademde lucht door verschillende vertakkingen van je longen gestuurd worden. Uiteindelijk komt een deel van de ingeademde lucht aan bij de longblaasjes. Deze ‘zakjes’ hebben een hele dunne wand. Zuurstof uit de ingeademde lucht kan door deze wand in je bloed komen.
Hoe werkt ons ademhalingsstelsel?
Het ademhalingsstelsel bestaat uit twee longen en de luchtwegen (mond, neus, farynx, larynx en bronchiën). Die luchtwegen brengen lucht van buiten tot onderin de longen en vice versa. Wanneer je een fysieke activiteit doet, moet je lichaam zuurstof tot aan de spieren brengen.
Kunnen longblaasjes knappen?
Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons ‘uitlaatgas’. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid.
Wat is de functie van de longen?
Onze longen zijn van levensbelang. Ze zorgen ervoor dat we goed kunnen ademen. Met gezonde longen gaat ademhalen vanzelf, waardoor je bijna zou vergeten hoe belangrijk ze zijn. Dankzij de longen krijgt je lichaam elke vier seconden zuurstof.
Welke structuren passeert de lucht achtereenvolgens wanneer we inademen?
De lucht die je inademt, gaat via de neusholte, keelholte en luchtpijp naar je longen. De afvalstof koolstofdioxide die bij de verbranding ontstaat, adem je uit. Lucht die door de neus wordt ingeademd stroomt minder snel dan lucht die door de mond gaat.
Welke organen horen bij het ademhalingsstelsel?
Het ademhalingsstelsel is het orgaansysteem bij de mens dat dient voor de gaswisseling: het uitwisselen van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2). Het bestaat uit de neus, de mond, de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen en de longen, w.o. de bronchioli en longblaasjes of alveoli.
Waarom hebben de bronchioli geen Kraakbeenringen?
In de linkerlong loopt de bronchus meer horizontaal dan in de rechter. De primaire bronchus splitst zich eerst op in secundaire en tertiaire bronchi, die omringd zijn door kraakbeenringen. Uit de tertiaire bronchus ontspringen de bronchioli, die geen kraakbeenringen meer hebben.