Inhoudsopgave
Hoe werken kentekens?
Elk voertuigcategorie heeft een eigen eerste letter op het kenteken. Dit geldt niet voor personenauto’s. Voor personenauto’s zijn de volgende medeklinkers toegestaan: G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z. Vanaf kentekenserie 11 worden de medeklinkers L en T niet langer gebruikt voor personenauto’s.
Wat zijn BN kentekens?
BN/GN kentekenplaat Buitenlands personeel van ambassades, consulaten en internationale organisaties die niet beschikken over een diplomatieke status, rijden in Nederland met een kenteken dat bestaat uit de lettercombinatie ‘BN’ of ‘GN’, gevolgd door vier cijfers.
Hoe kun je zien of een auto import is?
Controleren of een auto is geïmporteerd is, kunt u simpelweg vaststellen door het kenteken in te voeren via de kentekentool van het RDW. Vul het Nederlandse kenteken in en kies vervolgens voor de optie ‘vervaldate en historie’. Die vindt u onder het kopje ‘basis’. U ziet verschillende data.
Wat was de eerste kentekenplaat ter wereld?
Eerste kentekens. In 1898 introduceerde Nederland als derde land ter wereld een nationale kentekenplaat, na Frankrijk in 1893 en Duitsland in 1896, (toen nog rijvergunning). Het eerste kenteken bestond uit het cijfer 1, en werd op 26 april 1898 afgegeven op naam van W.A. van Dam uit Groningen.
Wat is de landcode van een kentekenplaat?
Landcode kentekens. Op elke Europese kentekenplaat staat een landcode. Een groot aantal daarvan zal je vast herkennen: de B staat voor België, DK voor Denemarken en PL staat voor Polen. Maar herken je de volgende kenteken landen letters ook?
Wat is de Nederlandse kentekenplaat?
De Nederlandse kentekenplaat is er in verschillende soorten. De meest voorkomende kentekenplaat is geel met een zwart kader en een blauw vlak met het Europese Unie (EU)-symbool en het NL-teken. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken.
Wat is het aantal kentekenplaten op een auto?
De afmetingen, kleurstelling en locatie van de kentekenplaten kan per land en per soort voertuig verschillen. Het aantal kentekenplaten op een auto is één (aan de achterkant) of twee (aan de voor- en aan de achterkant). Voor tweewielers is een enkele plaat meestal voldoende. Kentekenplaten hebben vaak een reflecterende achtergrond.