Inhoudsopgave
Hoe werkt auxine?
Het hormoon auxine stuurt de groei en ontwikkeling van planten. Bij de vorming van nieuwe wortels, bladeren en bloemen speelt auxine een centrale rol en het zorgt er ook voor dat wortels naar beneden groeien. Het zichtbaar maken van waar en wanneer dit hormoon zijn activiteit uitvoert was tot voor kort lastig.
Hoe komt het dat planten sneller groeien dan dieren?
Planten groeien veel sneller dan dieren omdat plantencellen celstrekking ondergaan en dierlijke cellen niet. Allebei niet, want bij plantengroei vindt de lengtegroei alleen maar plaats vanuit de knoppen van de plant.
Welke kant van het blad wil de plant naar het licht toe plaatsen?
De cellen aan de kant van de stengel waar licht op schijnt, ontvangen weinig auxine. Aan de schaduwkant ontstaat juist een veel hogere concentratie auxine in de cellen. Auxine zorgt ervoor dat de cellen zich gaan uitrekken. De schaduwkant van de stengel groeit dus sneller, waardoor de stengel naar de zonkant toe buigt.
Welke planten groeien naar het licht?
Bijna alle planten groeien in de richting van de zon of een andere lichtbron. Planten hebben immers licht nodig voor de fotosynthese: het chemische proces waardoor ze groeien.
Heeft een plant licht nodig?
Aangezien planten van nature licht nodig hebben om te overleven, zijn er maar weinig planten die het goed doen op plekken waar weinig daglicht komt. Gelukkig zijn er toch een aantal plantensoorten die zich hebben aangepast aan hun donkere natuuromgeving en het dus ook prima doen in donkere plekjes in huis.
Hoe wordt auxine gemaakt?
Belangrijke productie plaatsen van auxinen zijn: Het topmeristeem van de stengel, vruchtbeginsels jonge bladeren en jonge zaden. Auxine wordt door de bladgroencellen (parenchymcellen) die in contact staan met de vaatbundels, van jonge blaadjes naar beneden getransporteerd.
Hoe beschermen planten zich tegen insectenvraat?
Planten kennen verschillende afweermechanismen om zich tegen hun belagers, de herbivoren (planteneters), te beschermen. De meeste afweermechanismen zijn gericht tegen plantenetende insecten, maar ook zijn er aanpassingen tegen vraat door gewervelde dieren, zoals vogels en zoogdieren.
Hoe beschermen planten zich tegen droogte?
Breng rond je planten een dunne laag schors, snoeihout, grasmaaisel, of snippers aan. Zo worden de wortels van de planten beter beschermd tegen uitdroging. Je stimuleert op die manier ook het bodemleven wat de plant ten goede komt.