Hoe werkt de Participatieladder?

Hoe werkt de Participatieladder?

Het principe van de Participatieladder is verrassend simpel. De ladder heeft zes treden die het niveau van participatie aangeven. Bij de onderste vier treden gaat het om mensen zonder een arbeidscontract, de bovenste twee zijn voor mensen met regulier werk: met ondersteuning (trede 5) of zonder (trede 6).

Wat betekent een Participatieladder?

De Participatieladder is een meetinstrument waarmee je van iedere burger kunt vaststellen wat diens mate van participatie in de samenleving is. De ladder is onderverdeeld in zes treden, van sociaal geïsoleerd tot werkend zonder ondersteuning.

Welk niveau is onbetaald werk?

Trede 4: Onbetaald werk, gericht op werk. Voert zelfstandig taken uit en/of draagt verantwoordelijkheden en/of opbrengst heeft economische waarde; en/of volgt een beroepsopleiding. Trede 5: Betaald werk met ondersteuning.

Wie heeft de Participatieladder bedacht?

1 De participatieladder is oorspronkelijk ontworpen door Arnstein (1969).

Waarom patiëntenparticipatie?

Patiëntenparticipatie zorgt voor: Betere kwaliteit van zorg. Verbeteren van de doelmatigheid of het verhogen van de relevantie van onderzoek. Beter laten aansluiten van de zorg bij wat mensen nodig hebben.

Waarom participatie Omgevingswet?

De Omgevingswet stimuleert vroegtijdige participatie. Daarmee kunnen overheden namelijk op tijd belangen, meningen en creativiteit op tafel krijgen. Met belanghebbenden bedoelt de wet burgers, vertegenwoordigers van bedrijven, professionals van maatschappelijke organisaties en bestuurders van overheden.

Waar komt vrijwilligerswerk voor?

Dat kan zijn in de zorg, in welzijn, sport, cultuur en onderwijs. Maar het kan ook zijn dat je vrijwillig een of meer particulieren gaat helpen bij iets wat ze zelf niet (meer) kunnen, bijvoorbeeld klussen in huis of tuinieren. Vrijwilligerswerk is dus altijd een eigen keuze.

Wat is Inwonerparticipatie?

Er zijn 3 soorten van inwonerparticipatie: Participatie bij beleid: de gemeente maakt beleid en de inwoners praten en denken mee. De gemeente en de omgeving praten en denken mee. Inwoner initiatieven: één of meer mensen willen iets voor de samenleving doen.

Wat is empowerment in de zorg?

Empowerment gaat uit van het vermogen van mensen om hun leven vorm en betekenis te geven (Vilans, 2009). Empowerment bij een patiënt kan bevorderd worden door de inbreng van de patiënt vanaf het begin van het zorgproces mogelijk te maken, door hem in staat te stellen eigen- machtig te beslissen en te handelen.

Wat is de NPCF?

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is een samenwerkingsverband van (koepels van) patiëntenorganisaties. De NPCF wil dat dat patiënten actief betrokken worden bij patiëntveiligheid en funcioneert als platform voor gemeenschappelijke beleidsontwikkeling en belangenbehartiging op inhoudelijke thema’s.

Wat is participatie in de Omgevingswet?

De Omgevingswet wil meer ruimte te geven voor ideeën van initiatiefnemers en voor lokale afwegingen. Daarin wegen de belangen van betrokkenen nadrukkelijk mee. Die betrokkenen doen mee en laten van zich horen: participatie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven