Inhoudsopgave
- 1 Hoe werkt delen met breuken?
- 2 Hoe deel je 2 breuken door elkaar?
- 3 Hoe moet je breuken vermenigvuldigen en delen?
- 4 Hoe bereken je een breuk in een breuk?
- 5 Hoe deel je een breuk met een getal?
- 6 Wat is een breuk in rekenen?
- 7 Hoe deel je een breuk met een natuurlijk getal?
- 8 Hoeveel procent is 2 van de 3?
- 9 Hoe maak je een breuk gelijk?
- 10 Is breuk delen door geheel getal?
Hoe werkt delen met breuken?
Een getal delen door een breuk is hetzelfde als het getal vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk. Een breuk delen door een breuk is hetzelfde als de breuk vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk.
Hoe deel je breuken met hele getallen?
Een breuk delen door een heel getal (bovenbouw)
- Vergroot de breuk. Maak eerst van de breuk een heel getal.
- Vergroot het hele getal. Als je de breuk hebt vergroot, moet je het hele getal ook met hetzelfde getal vergroten.
- Reken de som uit. Je hebt de som nu gemakkelijker gemaakt.
Hoe deel je 2 breuken door elkaar?
Twee breuken op elkaar delen is hetzelfde als de eerste breuk met het omgekeerde van de tweede breuk te vermenigvuldigen. De eerste stap is daarom om het omgekeerde van de tweede breuk te bepalen (waarbij de teller en de noemer van plaats gewisseld zijn). Daarna vermenigvuldig je de twee tellers.
Hoe bereken je een breuk som?
Een belangrijke eigenschap van breuken is dat je de teller en de noemer altijd tegelijk met hetzelfde getal mag vermenigvuldigen. Stel je vermenigvuldigt de teller en noemer uit de breuk 3 /4 met het getal 5. Je krijgt dan 15 / 20. Het is belangrijk om te weten dat je dit met alle breuken en alle getallen kunt doen.
Hoe moet je breuken vermenigvuldigen en delen?
Bij het vermenigvuldigen van breuken moeten de tellers met elkaar worden vermenigvuldigd en de noemers met elkaar worden vermenigvuldigd. Ook bij het delen van breuken hoeven de noemers niet hetzelfde te zijn. Voor delen geldt: delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerde (van die breuk).
Hoe bereken je een dubbele breuk?
Als je van het eerste getal een breuk hebt gemaakt kun je de som uitrekenen. Dit kun je doen door de deelsom te veranderen in een keersom. Hiervoor moet je de getallen van de tweede breuk omdraaien. Daarna kun je de keersom uitrekenen door de denken aan de regel: teller x teller, noemer x noemer.
Hoe bereken je een breuk in een breuk?
Bij een breuk bereken je eerst alles boven de deelstreep, vervolgens alles onder de deelstreep en dáárna deel je het pas door elkaar. Als geheugensteuntje kun je doen alsof alles zowel boven als onder de deelstreep tussen haakjes staat.
Hoe reken je een breuk uit?
Bij een breuk bereken je eerst alles boven de deelstreep, vervolgens alles onder de deelstreep en dáárna deel je het pas door elkaar. Als geheugensteuntje kun je doen alsof alles zowel boven als onder de deelstreep tussen haakjes staat. Als je een breuk tegenkomt, wil je die zo ver mogelijk vereenvoudigen.
Hoe deel je een breuk met een getal?
Het delen van een breuk door een andere breuk, is hetzelfde als het vermenigvuldigen van die breuk met het omgekeerde van de andere breuk. Schrijf het omgekeerde van het hele getal. Om het omgekeerde van een getal te vinden, draai je gewoon de teller en de noemer om. Het omgekeerde van 4/1 is dus 1/4.
Wat is 2 derde deel?
Delen door 2/3 is hetzelfde als vermenigvuldigen met 3/2.
Wat is een breuk in rekenen?
Een breuk of gebroken getal is de onuitgewerkte deling van een geheel getal, de zogeheten teller, door een ander geheel getal, de noemer. De teller telt het aantal door de noemer genoemde geheeltallige delen. Tussen de teller en de noemer staat een streep: de breukstreep.
Hoe reken je breuken uit met keer?
Voor het vermenigvuldigen van breuken is het niet vereist dat de breuken gelijke noemers hebben. Bij het vermenigvuldigen van breuken moeten de tellers met elkaar worden vermenigvuldigd en de noemers met elkaar worden vermenigvuldigd. Ook bij het delen van breuken hoeven de noemers niet hetzelfde te zijn.
Hoe deel je een breuk met een natuurlijk getal?
Als een breuk wil delen door een natuurlijk getal, deel je de teller door het natuurlijk getal, de noemer blijft dezelfde. vermenigvuldig je de noemer met het natuurlijk getal en de teller blijft dezelfde.
Hoe bereken je 1 3 van een bedrag?
Wanneer iets 1/3 deel is van iets anders, kan je de breuk omzetten naar een kommagetal: 1/3 = 0,33… Dit wil dan zeggen dat het ongeveer 33 % zal zijn. (Het kommagetal x 100, dus.) Dit is logisch, aangezien een ‘geheel’ steeds 100 % is. 1/3 daarvan is 33,33…
Hoeveel procent is 2 van de 3?
66,666…% | 33,333…% | 16,666…% |
---|---|---|
[2/3] | [1/3] | [1/6] |
Hoe vermenigvuldig je een breuk met een heel getal?
Als je heel getal wilt vermenigvuldigen met een breuk, dan kun je dat hele getal vermenigvuldigen met de teller van die breuk. Dit komt omdat je een getal ook als breuk kunt opschrijven. Het is gelijk aan dat hele getal gedeeld door één. Dus 7 = 7/1.
Hoe maak je een breuk gelijk?
Vermenigvuldig de noemer van de eerste breuk met de teller van de tweede breuk. De breuk 1⁄3 is dan gelijk aan 4⁄12 . Bereken voor de eerste breuk ook de teller. Vermenigvuldig de noemer van de tweede breuk met de teller van de eerste breuk.
Hoe doe je breuken delen?
Breuken delen. Een breuk delen door een geheel getal. Je kunt een breuk delen door een getal. Bijvoorbeeld: : 4 =? Eerst maar even taart snijden. In dit geval hebben we één taart in 9 stukken gesneden. Daarvan hebben we nu nog 8 stukken, die we willen verdelen over 4 tafeltjes. Op ieder tafeltje komen 2 stukken taart.
Is breuk delen door geheel getal?
Een breuk delen door een geheel getal. Je kunt een breuk delen door een getal. Bijvoorbeeld: : 4 =? Eerst maar even taart snijden. In dit geval hebben we één taart in 9 stukken gesneden. Daarvan hebben we nu nog 8 stukken, die we willen verdelen over 4 tafeltjes.
Wat is de breuk met deelbare teller?
Een breuk met lastig deelbare teller delen door een geheel getal. Als je het getal boven de streep niet makkelijk kunt delen, moet je eerst de breuk omrekenen naar een breuk met grotere getallen. Bijvoorbeeld: : 4 =? Als je 6:4 uitrekent, krijg je nog eens te maken met een breuk.