Inhoudsopgave
Hoe werkt delibereren?
We spreken over deliberatie als men niet voor alle vakken 10/20 behaalde, maar toch geslaagd wordt verklaard voor het deliberatiepakket of voor de opleiding.
Hoe tolereren UGent?
De tolerantie kan maximaal 1% bedragen, wat betekent dat in een deliberatiepakket van 60 studiepunten maximaal 12 punten kunnen worden getolereerd:
- bv. één tekort voor een vak met 12 studiepunten; één 9/20.
- bv. twee tekorten voor vakken met 6 studiepunten; één 8/20 of twee keer 9/20.
Hoe vaak mag je een vak opnieuw doen UGent?
Behaalde je in september niet voor alle opleidingsonderdelen van een deliberatiepakket een creditbewijs, dan kun je die overdoen in het volgende academiejaar en dan heb je opnieuw 2 kansen (examenperiodes). Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden in het kader van je studievoortgang en leerkrediet.
Hoeveel keer mag je een examen afleggen UGent?
2 examenkansen per vak Je mag voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je geen creditbewijs hebt behaald tijdens de eerstesemesterexamenperiode óf tweedesemesterexamenperiode (met uitzondering van vrijstellingen en eerder behaalde credits), herkansen in de tweedekansexamenperiode.
Hoe werken Buispunten?
Elk buispunt is 1% waard. Zo kan je je score opkrikken. Elk buispunt mag je maar één keer gebruiken. Je mag buispunten gebruiken om toch nog te slagen voor maximaal 3 B-vakken.
Hoe werkt herexamen?
Voor de herexamens gelden dezelfde regels en eisen als voor de examens in het eerste tijdvak. De schriftelijke examens worden op dezelfde manier gegegeven en afgelegd. Dit betekent dat de herkansingen gewoon op je eigen school plaatsvinden. Voor sommige vakken zijn echter soms weinig kandidaten.
Hoe kan je gedelibereerd worden?
Als je nog niet alle opleidingsonderdelen van de eerste fase opneemt, dan wordt je gedelibereerd voor een opleidingsonderdeel als je voor maximaal 20% van de feitelijk opgenomen studiepunten van de eerste fase een 8/20 of 9/20 hebt behaald.
Wat als je niet slaagt voor je herexamen UGent?
Door ongegrond niet deel te nemen aan een examen verlies je de mogelijkheid om aan een inhaalexamen of inhaalactiviteit deel te nemen. Je kan je afwezigheid melden en een bewijsstuk indienen via de online tool ABSENT. Via dezelfde tool kan je om een inhaalexamen verzoeken.
Hoe vaak mag je herexamen doen?
Centrale examens mag je volgens de wet altijd minimaal 1 keer herkansen. De school mag meer kansen aanbieden, check daarom altijd bij je docent of in je OER hoe het op jouw school geregeld is. Als student heb je recht op de eerste herkansing binnen de studietijd die er voor staat om jouw opleiding af te ronden.
Hoeveel keer kan je een examen afleggen?
Bij heel wat studenten doet het gerucht de ronde dat je maar een beperkt aantal keren examen kan doen voor een vak. Dit is niet juist. Het aantal examenpogingen voor een vak wordt niet door het examenreglement beperkt. Zolang je voor een vak kan inschrijven, mag je er examen voor doen.
Hoe werken toleranties?
Toleranties zijn opleidingsonderdelen waarvoor je niet bent geslaagd. Je verliest er dus leerkrediet door, je studie-efficiëntie daalt en er kunnen consequenties voor je studietoelage aan verbonden zijn.