Inhoudsopgave
Hoe werkt een bestemmingsplan?
Een bestemmingsplan is het document waarin de gemeenteraad vastlegt welke functies op welke plaats zijn toegestaan. Daarnaast bevat een bestemmingsplan de regels die gelden voor zo’n functie. Denk hierbij aan bouwhoogte, afstand tot de buren en of er bijgebouwen zijn toegestaan.
Wat staat er in het bestemmingsplan?
Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. In een bestemmingsplan worden de gebruiks- en de bouwmogelijkheden vastgelegd voor een gebied. Het bestemmingsplan is een gemeentelijk instrument. Het Rijk en de provincie kunnen ook bestemmingsplannen opstellen.
Hoe kom ik aan een bestemmingsplan?
U kunt de bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk inzien op de website Ruimtelijkeplannen.nl . Ook kunt u bij uw eigen gemeente structuurvisies en (ontwerp)bestemmingsplannen van uw omgeving bekijken. In een structuurvisie staat een beschrijving van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.
Welk bestemmingsplan?
Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u bekijken welk bestemmingsplan van toepassing is op uw perceel. U kunt bestemmingsplannen ook inzien bij de gemeente. Voorbeeld: Boer Janssen heeft een boerderij met een paar stallen en een weiland.
Welke bestuursorganen zijn betrokken bij de voorbereiding en vaststelling van een bestemmingsplan?
Het college van burgemeester en wethouders bereidt het bestemmingsplan voor. De basis hiervoor ligt in artikel 160, lid 1, onder b, Gemeentewet. Zie in het verlengde hiervan artikel 1.2.1 Besluit ruimtelijke ordening. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast.
Hoe lang is een bestemmingsplan geldig?
Zodra een bestemmingsplan is vastgesteld, begint een termijn te lopen waarbinnen het plan moet worden herzien. De bestemming van de gronden en de daarbij behorende planvoorschriften dienen binnen een periode van 10 jaar telkens opnieuw te worden vastgesteld, zo bepaalt artikel 3.1 lid 2 Wro.
Wat houdt een bouwvlak in?
In een bestemmingsplan staat hoe de grond in een gebied en de gebouwen die daarop staan, gebruikt mogen worden. Een bouwvlak in het bestemmingsplan betekent dat er gebouwd mag worden.
Wat staat er in de structuurvisie?
De structuurvisie bevat de hoofdlijnen van nieuwe ontwikkelingen van dat gebied. Daarnaast bevat het de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid. De structuurvisie moet een eerlijk beeld schetsen. Er moet in staan hoe en waar de ontwikkelingen plaatsvinden.
Welk bestemmingsplan is leidend?
In het actueelste bestemmingsplan zal terugkomen of voorgaande plannen vigerend zijn, niet meer van toepassing zijn of anders. Afhankelijk van wat het meest recente bestemmingsplan zegt (De Pijp 2018) zal je dit plan wel, niet of deels in samenhang met de andere plannen moeten lezen.
Wat is een wijzigingsbevoegdheid bestemmingsplan?
De wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan brengt met zich mee dat het college van burgemeester en wethouders (‘B&W’) het bestemmingsplan, mits aan de voorwaarden zoals in het bestemmingsplan opgenomen, wordt voldaan, zelfstandig kan wijzigen, via een wijzigingsplan.
Wie stelt het bestemmingsplan vast?
Bevoegd gezag bestemmingsplan De basis hiervoor ligt in artikel 160, lid 1, onder b, Gemeentewet. Zie in het verlengde hiervan artikel 1.2.1 Besluit ruimtelijke ordening. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Dit volgt uit artikel 3.1, lid 1 en artikel 3.8, lid 1, onder e, Wet ruimtelijke ordening.
Wat staat er in de wet ruimtelijke ordening?
De Wet ruimtelijke ordening (Wro) is een Nederlandse wet die regelt hoe ruimtelijke plannen in Nederland tot stand komen en gewijzigd worden. De centrale gedachte van de Wro was “Decentraal wat kan, centraal wat moet”. Provincies en gemeenten hebben met de Wro meer verantwoordelijkheden ten opzichte van de WRO.