Inhoudsopgave
Hoe werkt een breuk?
Een breuk geeft aan hoe groot een deel van een geheel is. Het geheel is hetzelfde als het totaal of alles. Deze hele taart is het geheel. Als de taart wordt verdeeld in stukken, dan is één stuk een deel van het geheel of een breuk.
Hoe werken Ongelijknamige breuken?
Ongelijknamige breuken zijn breuken met een ongelijke noemer. Zoals je ziet bestaan ongelijknamige breuken uit delen die niet even groot zijn. Je kunt ze daarom niet zomaar bij elkaar optellen of van elkaar aftrekken. Ongelijknamige breuken moeten eerst gelijknamig gemaakt worden.
Hoe tel je een breuk bij elkaar op?
Bij het optellen van breuken moet je eerst zorgen dat de noemers gelijk zijn en tel je de tellers bij elkaar op. Als de noemers niet gelijk zijn moeten deze eerst gelijknamig gemaakt worden. Om breuken op te tellen is van belang dat deze gelijknamig zijn.
Wat is een breuk in rekenen?
Een breuk of gebroken getal is de onuitgewerkte deling van een geheel getal, de zogeheten teller, door een ander geheel getal, de noemer. De teller telt het aantal door de noemer genoemde geheeltallige delen. Tussen de teller en de noemer staat een streep: de breukstreep.
Hoe moet je breuken keer doen?
Voor het vermenigvuldigen van breuken is het niet vereist dat de breuken gelijke noemers hebben. Bij het vermenigvuldigen van breuken moeten de tellers met elkaar worden vermenigvuldigd en de noemers met elkaar worden vermenigvuldigd. Ook bij het delen van breuken hoeven de noemers niet hetzelfde te zijn.
Hoe vermenigvuldig je Ongelijknamige breuken?
Je kunt ongelijknamige breuken met elkaar vermenigvuldigen door:
- de teller x de teller (onthoud: de teller is het cijfer boven de breukstreep) te doen en.
- de noemer x de noemer (onthoud: de noemer is het cijfer onder de breukstreep) te doen.
Hoe leer ik snel breuken?
2 – Breuken vereenvoudigen Je kind maakt een breuk zo eenvoudig mogelijk (vereenvoudigen) door de teller en de noemer door het hoogst mogelijke getal te delen. Met dat grootste getal (ook wel grootste gemeenschappelijke deler (ggd) genoemd) moet je dus zowel de teller als de noemer kunnen delen!
Hoe moet je een breuk vereenvoudigen?
Teller en noemer delen door hetzelfde getal Bij breuken vereenvoudigen worden de teller en noemer van de breuk door hetzelfde getal gedeeld. Hierdoor: Worden teller en noemer van de breuk kleiner (eenvoudiger). Blijft de waarde van de breuk hetzelfde (delen door hetzelfde getal).
Hoe bereken je een breuk in een breuk?
Bij een breuk bereken je eerst alles boven de deelstreep, vervolgens alles onder de deelstreep en dáárna deel je het pas door elkaar. Als geheugensteuntje kun je doen alsof alles zowel boven als onder de deelstreep tussen haakjes staat.
Wat is een breuk in het lichaam?
Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een bobbel of zwelling ter plaatse.
Hoe maak je 2 breuken gelijknamig?
Vermenigvuldig de noemer van de tweede breuk met de teller van de eerste breuk. De breuk 2⁄4 is dan gelijk aan 6⁄12 . Je hebt de breuken uit de voorbeeldsom nu gelijknamig gemaakt.
Hoe vermenigvuldig je machten?
Als je getallen met machten met elkaar vermenigvuldigt en de grondgetallen zijn gelijk, dan tel je de exponenten bij elkaar op. Voorbeelden: 72 x 73 = 72+3 = 75, want (7 x 7) x (7 x 7 x 7) = 7. 53 x 54 = 53+4 = 57, want (5 x 5 x 5) x (5 x 5 x 5 x 5) = 5.